À Punt emet demà el documental ‘Santa Faz. Patrimonio Alicante’ en commemoració dels cinquanta anys de la missa a l’exterior del Monestir

• Promogut per la Generalitat, explica que esta decisió va permetre acostar la Pelegrina als fidels 

• L’emissió serà a les 13:00 h. A les 07:00 h comença la programació especial de la cadena pública

La primera vegada que es va celebrar la missa a l'exterior del monestir va ser en 1974
La primera vegada que es va celebrar la missa a l'exterior del monestir va ser en 1974 / Imatge del Documental Santa Faz, Patrimonio Alicante, produït per Prime TV Alicantina SL i promogut per la Generalitat
10 d'abril 2024 - 12:09

Demà dijous, dia de la Santa Faç, a les 13:00 hores, la radiotelevisió pública de la Comunitat Valenciana emetrà el  documental Santa Faz, Patrimonio Alicante, produït per Prime TV Alicantina SL i promogut per la Generalitat.

La Romeria de la Santa Faç, coneguda popularment com la Pelegrina, viu un any històric el 2024. Es compleixen cinquanta anys que es va celebrar per primera vegada una missa a l’exterior del monestir de la Santa Faç per a acostar la relíquia a tots els pelegrins. Per això, per a commemorar l’efemèride, À Punt emet el documental com a tancament de la programació especial realitzat per a este dijous 11 d’abril, des de les 07:00 h fins a les 13:30 h.   

Fa ara cinquanta anys, l’Ajuntament d’Alacant i el capítol de la cocatedral de Sant Nicolau es trobaren que l’església del monestir de la Santa Faç s’havia quedat menuda per a la quantitat de fidels que hi acudien. Així, el 25 d’abril del 1974, perquè els ciutadans pogueren venerar la Santa Faç es va traure la imatge a la plaça i es va celebrar la missa major a l’aire lliure. Des d’aleshores, la plaça Luis Foglietti és el punt d’encontre, de fervor i passió dels pelegrins.

Imatge del Documental Santa Faz, Patrimonio Alicante, produït per Prime TV Alicantina SL i promogut per la Generalitat
Imatge del Documental Santa Faz, Patrimonio Alicante, produït per Prime TV Alicantina SL i promogut per la Generalitat

La producció, a més de reflectir el canvi que va permetre fer partícip un major nombre de persones en l’eucaristia de la romeria, analitza l’evolució, la història, el present i el futur d’esta festivitat tan destacada.

Programació especial

Per a l’especial Romeria de la Santa Faç d’Alacant, la radiotelevisió valenciana ha preparat un ampli desplegament tècnic i humà per a acostar l’ambient religiós i festiu a tota la Comunitat Valenciana. De 07:00 a 13:30 hores, els serveis informatius mostraran la Pelegrina, una romeria on es preveu enguany la participació de 400.000 romers.

A partir de les 10:00 hores, quan arriben les autoritats de la romeria a la pedania de la Santa Faç, À Punt retransmetrà la missa i la resta d'actes del matí en un programa presentat per Clara Castelló des de la mateixa plaça Luis Foglietti. Completarà la retransmissió una taula de comentaristes experts en la festa que estarà conduïda pel periodista Francesc Manel Antón. 

La Romeria de la Santa Faç Faz congrega cada any més fidels
La Romeria de la Santa Faç Faz congrega cada any més fidels / Imatge del Documental ¡Santa Faz, Patrimonio Alicante'

Més de cinc segles de pelegrinatge

La relíquia és una part del llenç amb el qual la Verònica va eixugar el rostre de Crist camí del Calvari i es custodia al llogaret de la Santa Faç. Hui dia, la Santa Seu en reconeix tres, ja que el llenç va ser plegat en tres parts, una està a Alacant, una altra a Jaén i l’última, a Roma.

La veneració per la Santa Faç començà el 1489 quan se li va atribuir el miracle de la llàgrima. Enmig de la sequera que castigava la zona, els alacantins eixiren en romeria amb rogatives i precs amb el llenç com a protagonista i, en un moment de la processó, una llàgrima va brotar del sudari. En este mateix lloc es va construir el monestir de la Santa Faç, que es va convertir en centre de pelegrinatge de milers de fidels de tot Espanya. Així va nàixer la Romeria de la Santa Faç i per això se la coneix també com la Pelegrina.

També et pot interessar

stats