La trobada de Hu Zhao amb Joselito a Utiel: “Quan jo era menut t'escoltava a la Xina i ara ho fa el meu germà”

L'equip de 'Xino Xano' ha entrevistat el cantant, que viu al poble des dels anys 50, quan va arribar junt amb son germà, a soles, sense res i muntat en una bici

Joselito i Hu
Joselito i Hu Xhao en el programa 'Xino xano' dedicat a Utiel / À Punt Mèdia

L’equip de Xino xano, encapçalat per Hu Zhao, ha estat a Utiel i una de les il·lusions del xinés més valencià era la de conéixer el cantant Joselito, veí del municipi. I ho ha aconseguit. La raó resulta prou sorprenent. Molts desconeixen que la popularitat del cantant batejat com El pequeño ruiseñor va traspassar fronteres. Un fet que Hu Zhao ha corroborat contant que quan era menut escoltava Joselito a la Xina. Com que era un artista popular allà, la seua música s'escoltava a les escoles d'espanyol.

Hu Zhao li ha dit a Joselito que a Pequín, quan ell anava a classe d’espanyol, sempre utilitzava les seues cançons per a aprendre la pronunciació i el vocabulari. “I ara el meu germà, que també està estudiant espanyol, encara escolta les teues cançons”, ha contat Hu.

Una infància molt difícil

La vida i la història del xiquet Joselito sembla de pel·lícula. La seua infància va estar marcada per la fam, la que el va portar, a ell i al germà, des de Jaén fins a Utiel. Era l'Espanya dels anys 50, que estava caracteritzada per l'endarreriment i la pobresa. I Joselito n'era una víctima més. I quan va arribar al poble valencià el seu veïnat el va acollir, per la qual cosa ell està molt agraït: “Jo vaig arribar a Utiel, amb mon germà i en una bicicleta, i en arribar ens van cuidar i ens van comprar roba”, ha contat a Hu.

Després a aquell xiquet de la veu d'or li arribaria la fama, que va començar de la mà del tenor espanyol Luis Mariano, qui després d'escoltar-lo cantar en alguns programes radiofònics, el va portar amb ell a París. Joselito ha reconegut que estiguera on estiguera sempre ha portat Utiel al cor. Li ha contat a Hu Zhao que quan estava en actiu i es trobava de gira, “jo escrivia una carta cada dia a Utiel des de qualsevol part del món on estava”. 

Joselito, actualment, a Utiel, on sempre ha viscut, durant l'entrevista amb Hu Zhao
Joselito, actualment, a Utiel, on sempre ha viscut, durant l'entrevista amb Hu Zhao / À Punt Mèdia

Pots veure el programa sencer ací

També et pot interessar

stats