El parlar d’Utiel que deixa bocabadat Hu Zhao

La Plana d'Utiel-Requena, ubicada geogràficament enmig de Castella-la Manxa, Aragó i València, té un parlar propi i el presentador ha descobert en Xino xano que allí diuen "chinos" als porcs o "gorrinos".

El programa 'Xino xano' visita Utiel i coneix algunes de les seues expressions locals / À Punt Mèdia

Entre les moltes sorpreses que li ha donat el poble d'Utiel a Hu Zhao, el presentador de Xino xano, està el fet de descobrir que el seu veïnat té un parlar autòcton i propi. Amador és una de les persones que millor coneix les paraules singulars que s’usen en el parlar a Utiel i n'ha repassat algunes amb l’equip de Xino xano. Aquestes expressions són fonamentalment utilitzades per la gent gran.

“Som una zona que està enmig de Castella-la Manxa, Aragó i de València”. I com moltes d’aquestes antigues paraules que es fan servir al poble “s’estan perdent”, ara una iniciativa municipal ha buscat recordar aquestes paraules a la població. La manera d’aconseguir-ho: pintant-les als passos de vianants.

Hugi és un veí d'Utiel amb el qual ha parlat Hu Zhao. Ell li ha mostrat una de les frases que hi ha escrita en un pas de vianants. S'hi pot llegir: “Chino, dícese del cerdo o gorrino”. Hugi, el veí, entre rialles i mentre mirava Hu Zhao, li ha explicat que a Utiel als porcs els diuen "chinos". I després de quedar-se bocabadat, Hu Zhao ha contestat divertit: “No estan bé!”.

Però hi ha moltes més paraules, com enjalbegar que vol dir emblanquinar la façana d’una vivenda. Una altra és cernadero, el drap amb què ens eixuguem les mans quan estem a la cuina, segons ha explicat Amador. Per als interessats a conéixer més del parlar autòcton d'Utiel, Amador recomana el llibre El diccionario propio de las palabras de la plana de Utiel, d'Ángel Ibáñez.

Pots veure el programa sencer ací

També et pot interessar

stats