“La musica tradicional és molt bonica perquè es funcional i s’adapta al moment social i personal”

La cantant d'Oliva, la Maria, explica a Hu Zhao del programa 'Xino Xano' com són les seues cançons, on mescla tradició i so modern

La Maria i Hu han tancat el programa cantant junts / À Punt Mèdia

La cantant d’Oliva (Safor) Maria Bertomeu, ha sigut una de les protagonistes del programa Xino Xano dedicat a la població de la Safor.

Maria estrena popularitat i encara està assimilant-ho. Popularment coneguda com La Maria, el reconeixement li va sobrevenir, i també sorprendre, en 2021. Els seus vídeos virals on interpretava cant valencià, com la cançó “Arranquen vinyes” en van ser el motiu.

Sols dos anys després ja hi ha qui bateja La Maria com “el nou fenomen de la cançó valenciana”. La jove, autèntica i apassionada, és una enamorada del seu poble, Oliva, i de la música tradicional. Com ella diu: “jo pense que la música tradicional en si és molt bonica perquè és funcional i s’adapta al moment social i personal. 

Tinc muntanyes besant el mar i tinc mars que curen mals entre Montgó i Mondúver, jo hi visc allí respire bé. La Maria - Fragment cançò “D’allà”

Hu li ha confessat que s’ha emocionat quan en alguna ocasió l'ha escoltada interpretar la cançó “D’allà”, que forma part del disc L’Assumpció. “En ella parles del poble i de la teua relació amb el poble. També hi ha un tros que m’agrada molt, on parles del Mondúver i del Montgó. Com diu?” li ha preguntat Hu. I la Maria li ha contestat: “entre Montgó i Mondúver, jo hi visc, allí respire bé”.

De ben menuda va començar la seua formació musical. Anys després va triar especialitzar-se en cant valencià. Ho va fer en el conservatori professional de Catarroja. El seu mestre va ser Xavier de Bétera. La jove s'ha donat a conéixer per la seua passió per l'antropologia musical. El seu primer senzill va ser "Mon Vetlatori", al que va seguir el disc L’Assumpció, amb huit peces.

Maria i Ju canten junts a Oliva, amb el Mondúver al fons
Maria i Ju canten junts a Oliva, amb el Mondúver al fons / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats