El llavador públic continua viu a Moixent: “L’aigua està fresqueta i la roba queda millor que amb la llavadora”

Hu Zhao visita amb Xino xano la població de la Costera i conversa amb el veïnat sobre el valor d'aquest espai, que també és un important lloc de tertúlia

El llavador públic de Moixent és molt freqüentat pel veïnat / À Punt Mèdia

Hu Zhao, que ha estat a Moixent (Costera) junt amb l’equip de Xino xano, ha visitat el llavador públic del poble. Al veïnat encara li agrada llavar la roba allí. Com ha dit a Hu Zhao Lola, una de les veïnes que mai ha deixat de llavar allí: “L’aigua està fresqueta i la roba queda millor que amb la llavadora”. Algunes persones –li ha dit Lola– han llavat tota la vida al llavador. 

El procés és molt artesanal, com també ho és el sabó que algunes persones utilitzen. Lola ha mostrat a Xino xano el sabó artesanal que ella utilitza. També li ha explicat el procés de neteja: primer cal remullar la peça bé dins de l’aigua, després escórrer-la i a continuació passar-li el sabó.

En Àsia, com que no tenim força amb les mans i també netegem als llavadors, el que fem és xafar la roba amb els peus. Així ho feia la meua iaia. Així es fa a la Xina i a Corea. Hu Zhao - Presentador de Xino Xano

Lola i la seua veïna han explicat a l’equip de Xino xano que al llavador a més de llavar, el veïnat fa la tertúlia. Hu Zhao els ha preguntat si també critiquen la gent i elles li han contestat que “de tot n'hi ha, de tot”.

Hu neteja al llavador de Moixent amb els seus peus, com es fa a Àsia
Hu neteja al llavador de Moixent amb els seus peus, com es fa a Àsia / À Punt Mèdia

El xinés, a qui li encanta creuar les tradicions del seu país amb les d’ací, ha compartit una altra tradició asiàtica que connecta amb l’experiència del llavador de Moixent. Hu ha explicat que “a Àsia, com que no tenim força amb les mans i també llavem als llavadors, el que fem és xafar la roba amb els peus. Així ho feia la meua iaia. Així es fa a la Xina i a Corea". 

En un moment donat, una de les dones del llavador públic comença a cantar-li una de les cançons típiques de Moixent. El xinés s’ha animat i a continuació ha començat a cantar-ne una de la seua terra, amb tanta intensitat que Lola s'ha sorprés en sentir-lo cantar. "Ai mare!", ha exclamat.

Així s'ha quedat Lola quan Hu ha començat a cantar a crits
Així s'ha quedat Lola quan Hu ha començat a cantar a crits / À Punt Mèdia

Pots veure el programa sencer ací

També et pot interessar

stats