L'homenatge de Benidorm a l’alcalde que va portar el biquini a les seues platges

L’equip de Xino xano ha recorregut els carrers benidormers i ha pogut veure les creatives vinyetes còmiques que conten les fites de Pedro Zaragoza

Vinyeta a Benidorm que explica com Pedro Zaragoza va aconseguir l'ús del biquini durant la dictadura / À Punt

Benidorm (Marina Baixa) és el que és pel turisme. I el turisme va arribar a Benidorm de la mà d’un alcalde, Pedro Zaragoza. Ell va ser el responsable del boom turístic els anys 50. Fins aquells anys, la principal economia del veïnat del municipi era la pesca de l’almadrava. Però en tocar fons aquest recurs econòmic, era necessari buscar una alternativa.

Aquell home visionari, amb el seu màrqueting casolà, alhora que transgressor per a l’època, va aconseguir l'objectiu: que Benidorm fora un lloc atractiu per als visitants. Pedro Zaragoza va posar Benidorm al mapa. Un exemple de la seua ment creativa i imaginativa va ser el fet d’enviar branques fresques d’ametlers en flor a Estocolm. Amb un senzill gest contava a una ciutat coberta de neu les bondats del clima de la Marina Baixa.

Vinyeta que recorda quan Pedro Zaragoza va enviar branques fresques d'ametlers en flor a un Estocolm nevat
Vinyeta que recorda quan Pedro Zaragoza va enviar branques fresques d'ametlers en flor a un Estocolm nevat / À Punt Mèdia

Així va ser com aquell alcalde va portar fins al Benidorm que vivia de la pesca de l'almadrava els fenòmens del turisme i del biquini. Convertir la ciutat en un punt d'atracció turística va ser una iniciativa que, des del primer moment, va trobar el suport del poble, ha explicat a Hu Zhao un veí. El veïnat —ha continuat dient— "estava molt bolcat amb les qüestions de la marina mercant. Haver sigut un poble viatjat i de mentalitat oberta, que coneixia bé els ports de l'Havana, Manila, Nova York, Rotterdam i Londres, va ser determinant".

Enguany, i per un encàrrec del consistori, el dibuixant Malagón ha portat a diverses vinyetes la vida professional de Pedro Zaragoza. Als còmics hi ha poc de text perquè qualsevol vianant, parle l'idioma que parle, puga entendre el missatge. L’artista ha jugat amb conceptes visuals per tal d’afavorir la comprensió. Mirant una vinyeta de Malagón, Hu Zhao ha conegut la popular anècdota de l’alcalde Zaragoza i com va aconseguir el permís de l’ús del biquini a la platja. "Com que aquells anys 50 estava prohibit a Espanya l’ús del biquini, l’alcalde se’n va anar a Madrid muntat en una vespa a demanar a Franco que deixara portar eixa peça a Benidorm", han explicat a Hu Zhao. 

També et pot interessar

stats