Castalla, el poble que ha convertit Hu Zhao en un ninot de Playmobil

L’equip de 'Xino Xano' ha visitat el taller-estudi de l'artista Rebeca Blàzquez que, entre altres treballs, s'encarrega de crear alguns dels dissenys d'aquest popular joguet

Rebeca mostra a Hu el ninot de Playmobil amb la seua cara i la vestimenta de Castalla / À Punt Mèdia

Els fans de Playmobil estan per tot arreu. Entre els seguidors, d’una banda, trobem les persones col·leccionistes —que són els xiquets i xiquetes dels anys setanta— i d’un altra, les quedades temàtiques, que moltes persones encara dediquen al popular joguet. Però com ha pogut comprovar el programa Xino Xano, hi ha una població valenciana on la presència dels ninots de Playmobil i els efectes per a l’economia local, ha sigut i continua sent molt important. Es tracta del poble de Castalla, a l'Alcoià.

La raó ve de lluny. De la dècada dels anys 70 i 80 del segle passat, quan l’èxit dels ninotets de 7,5 cm que produïa el grup alemany Brandstäter es va estendre per molts països. Quan el grup va decidir vendre llicències per a produir-los. Una de les empreses que va adquirir la llicència va ser Famosa, a Onil, població molt a prop de Castalla. Des d'Onil el treball s’escampà per tota la comarca, ha dit al programa Xino Xano, l'artista Rebeca Blàzquez, que actualment dissenya ninots per a Playmobil.

Rebeca Blazquez al seu estudi-taller de Castalla
Rebeca Blazquez al seu estudi-taller de Castalla / À Punt Mèdia

A la Foia de Castalla, moltes empreses es dediquen a la indústria del joguet, de fet és coneguda com la Vall del Joguet i està  formada per Castalla, Onil, Ibi, Tibi i Biar. Quan Hu ha conegut Rebeca Blàzquez, al seu taller-estudi de Castalla, li ha preguntat si li podia personalitzar un ninot de Playmobil amb la seua cara, i ella ha accedit ràpidament. Hu Zhao, a qui li agrada pintar i dibuixar, també s’ha oferit a fer-li un dibuix a ella, iquan ella l'ha vist s'ha quedat bocabadada.

El museu Ratón Pérez de Castalla

L’equip també ha visitat el Museu Ratón Pérez, que alberga una de les principals col·leccions de nines Mariquita Pérez. La responsable de mostrar el museu al públic ha explicat a l'equip de Xino Xano: “ací hi ha 1.800 nines i d'elles, 380 són de Mariquita Pérez. Ací està la millor col·lecció de tot Espanya”.

A més a més, hi ha una col·lecció de Playmobils que reprodueixen diverses tradicions de Castalla, com són les festes de moros i cristians, on tots els ninots estan customitzats i representen totes les comparses de Castalla. Els ninotets també han reproduït la festa de Sant Isidre de Castalla i la festa de la Vaca de Castalla. El museu exhibeix més de 1.500 ninots de Playmobil, segons la seua responsable.

Hu Zhao ja és un ninot de Playmobil
Hu Zhao ja és un ninot de Playmobil / À Punt Mèdia
Ninots de Playmobil recreen la 'Fira de Sant Isidre' de Castalla
Ninots de Playmobil recreen la 'Fira de Sant Isidre' de Castalla / À Punt Mèdia
Parc infantil a Castalla inspirat en Playmobil
Parc infantil a Castalla inspirat en Playmobil / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats