Bolonya, la ciutat docta d'Europa

De la mà dels nostres valencians i valencianes, visitarem Bolonya, la capital de la regió septentrional de l’Emília-Romanya, que cada any acull milers d’estudiants estrangers

Bolonya
Bolonya és una de les ciutats històriques millor consevades i té el segon nucli antic medieval més gran d'Europa, després del de Venècia. / Shutterstock
12 de gener 2023 - 12:55

Hi ha moltes coses increïbles a fer a Bolonya, una de les ciutats més infravalorades d'Itàlia. Pot resultar sorprenent donada la reputació de Bolonya com a seu de la gastronomia italiana, però Bolonya no és només per als amants del menjar, sinó també per als de l'art, la història, el cine, les activitats a l’aire lliure i una llarga llista. Si heu estat temptats de visitar Bolonya, un dels millors llocs del nord d'Itàlia, hauríeu de fer-ho abans que deixe d'estar infravalorada. I, si voleu saber què fer allí, aquesta guia vos mantindrà ocupats durant setmanes.

El sobrenom italià de Bolonya, La Dotta, la Grassa e la Rossa ("La culta, la grossa i la roja") pot semblar curiós, però resumix el millor que oferix aquesta ciutat del centre d'Itàlia.

Aquesta guia per a principiants conté tots els llocs d'interés que hi cal veure i totes les coses a fer a Bolonya en una primera visita (o a la ciquena), encara que, ja des de l’inici, veureu les tres cares de la seua personalitat. Afegiu Bolonya al començament de la llista de coses a fer a Itàlia: és una ciutat italiana que voldreu assaborir!

La font de Neptú (fontana del Nettuno en italià) és una font monumental que es troba en la Piazza del Nettuno. Degut al seu tamany colosal, els bolonyesos l'anomenen afectuosament "il Gigante"
La font de Neptú (fontana del Nettuno en italià) és una font monumental que es troba en la Piazza del Nettuno. Degut al seu tamany colosal, els bolonyesos l'anomenen afectuosament "il Gigante" / Catarina Belova (Shutterstock)

La Dotta, la Grassa e la Rossa

La Dotta fa honor a la Universitat de Bolonya, la més antiga del món occidental. La Grassa fa referència a la famosa cuina de la ciutat, una de les millors del món. I la Rossa, per últim, a les impressionants teulades roges d'argila, que, segons asseguren alguns, es deuen a la seua política d'esquerres.

Bolonya es troba entre dues de les ciutats més visitades d'Itàlia, Venècia i Florència, i està a una hora en tren de cadascuna d’aquestes. No obstant això, continua sent relativament desconeguda i, sobretot, desgraciadament, per als turistes que busquen veure els llocs més emblemàtics d'Itàlia en deu dies. Aquesta és precisament la raó per la qual hauríeu d'anar-hi.

Si voleu saber què fer a Bolonya o esteu planejant-hi un primer viatge, aquesta guia per a principiants és idònia per a vosaltres.

Les 11 millors coses a fer a Bolonya

1. Passejar pels pòrtics de la ciutat de nit

Si busqueu una de les coses més singulars a fer a Bolonya, vos recomanem que passegeu pels pòrtics. Bolonya és una ciutat que cobra vida a la nit, amb els tranquils carrers dels afores que desemboquen en animades places. Els quilòmetres de pòrtics resulten divertits per a passejar durant el dia i, a més a més, vos protegiran de les inclemències del temps. Això sí, assegureu-vos de romandre fora fins a ben entrada la nit, quan la llum és l'adequada. Els pòrtics de Bolonya són tan impressionants i preats que, recentment, han sigut declarats patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

Al centre històric, els fanals il·luminen cada racó amb tons ataronjats i daurats i projecten ombres intrigants que desperten la imaginació. Passegeu i veureu que pràcticament tots els habitants de la ciutat estan al carrer: socialitzant fins a tard, sopant o, fins i tot, fent un passeig nocturn agafats del braç. Si busqueu fer fotos boniques, d’aquelles que queden per al record, porteu el trípode, perquè Bolonya és espectacular a la nit.

2. Passar una estona a la Piazza Maggiore

El cor de Bolonya i el centre de més acció és la Piazza Maggiore. Aquesta enorme plaça és un espai públic rodejat per edificis medievals centenaris, com ara la catedral principal, la basílica de Sant Petroni o l'Ajuntament.

Preneu-vos-hi un espresso al matí i passeu una estona entre la multitud. A la cantonada nord-est de la Piazza Maggiore, s’hi troba la font de Neptú http://nettuno.comune.bologna.it/, un dels símbols de la ciutat, i la Biblioteca Salaborsa, és a dir, la biblioteca pública.

No deixeu de visitar el commovedor Sacrario dei Partigiani, un monument dedicat als partisans de la Segona Guerra Mundial situat al mur de l'entrada, el mateix on els nazis van executar centenars de vilatans durant l'ocupació. És un dels monuments més commovedors d'Itàlia i una visita obligada a Bolonya.

Té 115 metres de longitut i 60 metres d'amplària i està envoltada per els edificis més importants de la ciutat medieval. El més antic és el Palazzo del Podestà.
Té 115 metres de longitut i 60 metres d'amplària i està envoltada per els edificis més importants de la ciutat medieval. El més antic és el Palazzo del Podestà. / Maurizio De Mattei (Shutterstock)

3. Passejar pel Quadrilatero

Què hi ha a Bolonya per als amants de la gastronomia? A pocs passos de la Piazza Maggiore (busqueu uns arcs gegants), s’hi troba el Quadrilatero, l'antiga petjada de la ciutat i el mercat més antic de Bolonya. Una ullada als estrets carrers empedrats i a la bulliciosa escena gastronòmica i vinícola vos farà aguaitar als cafés a la recerca de la taula perfecta per a fer-hi una parada. Aposteu per l'aperitiu!

4. Canviar de marxa a la Vall del Motor de Bolonya

Sabíeu que Ferrari, Lamborghini, Ducati, Pagani i Maserati tenen la seu a la Vall del Motor, als afores de Bolonya? Tota una joia per als amants del motor!

Cadascuna d’aquestes marques rep turistes que es moren per visitar les seues fàbriques i museus i, fins i tot, conviden a provar alguns dels vehicles a canvi d'un preu més o menys econòmic (i, amb tota seguretat, amb un permís de conduir vàlid).

Val la pena fer una xicoteta excursió nocturna per carretera fins a la Vall de Bolonya per a veure-ho tot. Visiteu l'Oficina de Turisme de la Piazza Maggiore per tal que vos ajuden a organitzar una excursió o feu una ullada als Motor Tours en bolognawelcome.com. Hi podreu combinar diverses activitats en una sola excursió.

5. Pujar a la Torre Asinelli

Al final de la Via Rizzoli, hi trobareu les dues torres, l’Asinelli i la Garisenda, els símbols més emblemàtics i cridaners de la ciutat. Durant l'època medieval, les famílies riques demostraven el seu poder construint la seua pròpia torre dins de la ciutat, en un desafiament perquè fora la més alta i grandiosa de totes.

Va arribar a haver-hi 125 torres i, actualment, la ciutat continua tenint-ne unes 25.

Aquestes dues torres són les més altes que s'hi conserven d'aquella època i l’Asinelli és l'única a la qual es pot pujar. Per només 3 euros, podreu viure una gran experiència i disfrutareu d’una vista magnífica de Bolonya.

6. Trobar la Finestrella

Tal vegada, aquesta xicoteta joia amagada estiga una mica sobrevalorada, però, de tota manera, val la pena eixir dels carrers principals per a trobar carrers més tranquils. Bolonya continua sorprenent en cada cantonada, una altra raó més per a descobrir-la a peu.

Al voltant de Via Piella, trobareu esta dolça finestra: la finestrella alla Piccola Venezia.
Al voltant de Via Piella, trobareu esta dolça finestra: la finestrella alla Piccola Venezia. / Only Fabrizio (Shutterstock)

7. Visitar el Teatre Anatòmic de l’Archiginnasio

La universitat més antiga del món alberga un dels amfiteatres més interessants, el Teatre Anatòmic de l’Archiginnasio. El segle XV, els estudiants de medicina de Bolonya observaven la dissecció de cadàvers humans allí on, es creu, va ser el primer teatre anatòmic d’aquest tipus. Podeu visitar el palau amb audioguia.

8. Recórrer Bolonya amb bicicleta

Anar per Bolonya sobre dues rodes és una de les millors maneres de descobrir la ciutat, ja que podreu veure molt més del que mai podríeu trobar a peu. Fer una excursió organitzada amb bicicleta amb un guia expert serà una de les experiències més divertides que viureu ací.

9. Explorar l’Ebraico

Si vos abellix trobar el cor bategant de la gent més jove i moderna de Bolonya, deixeu-vos portar pels vostres peus fins a l’Ebraico, l'antic gueto jueu del segle XVI. Aquesta part de la ciutat, prop de la Universitat, és el centre de les botigues, bars i restaurants de moda, on podreu mesclar-vos fàcilment amb els bolonyesos i estretar llaços mentre us feu un café.

El dia és un bon moment per a anar amb bicicleta o, simplement, per a passejar pels estrets carrers a la recerca d'art de carrer local i oportunitats fotogràfiques. Busqueu una cafeteria tranquil·la per a menjar una miqueta o prendre un Spritz. Per als més noctàmbuls, val la pena explorar els bars de l’Ebraico.

10. Visitar els Giardini Margherita

Si busqueu una mica més d'espai verd, els Giardini Margherita són el parc urbà més gran i popular de la ciutat. Camineu cap al sud per qualsevol carrer del centre històric, travesseu l'autopista i entreu per les precioses portes de ferro forjat del parc. Hi ha múltiples sendes per a caminar o córrer que cobrixen les 26 hectàrees, camins pavimentats al voltant d'un xicotet llac i diverses cafeteries.

11. Fer una ruta gastronòmica

Fer una ruta gastronòmica és una manera meravellosa de conéixer el cor de Bolonya. Taste Bologna és una fantàstica ruta gastronòmica a peu per Bolonya, amb un guia local que vos portarà pel centre històric i vos farà provar alguns dels millors plats que han fet famosa la ciutat.

Un altre tour gastronòmic de Bolonya consistix a anar als pujols rurals de l’Emília-Romanya per a visitar les fàbriques i tastar el formatge parmigiano reggiano, el tradicional balsàmic de Mòdena i el deliciós pernil de Mòdena!

Si vos agrada viatjar només per la gastronomia, hi ha tantes coses increïbles a fer a Bolonya que podríeu construir tot l’itinerari al seu voltant!

Què menjar a Bolonya i a l'Emília-Romanya

El menjar italià és popular arreu del món, encara que cada regió del país té les pròpies especialitats. Però, fins i tot entre els italians, Bolonya i l’Emília-Romanya són conegudes per produir i crear alguns dels plats més deliciosos de tot Itàlia.

De fet, com en qualsevol altra part del món, algunes opcions gastronòmiques (la carn de cavall, per exemple) són úniques, i no necessàriament agradables per a tot el món.

Per què és coneguda Bolonya? Ací teniu el menjar més conegut, encara que n'hi ha molts més, que no podeu perdre-vos.

La carn i el formatge

Parmigiano reggiano, prosciutto i mortadel·la. L’Emília-Romanya és una zona d'excel·lents embotits i formatges. El parmigiano reggiano i el prosciutto s'elaboren ací mateix, a la regió, sota estrictes directrius de la DOP.

Sol Aguilar, de València capital, viu a Ravenna fa trenta-dos anys per amor. Ella ha ensenyat Lluís Liñana a fer pasta 'cappelletti'
Sol Aguilar, de València capital, viu a Ravenna fa trenta-dos anys per amor. Ella ha ensenyat Lluís Liñana a fer pasta 'cappelletti' / Valencians al món

El vi

El terroir de l’Emília-Romanya és perfecte per a produir vi negre Lambrusco i Pinoletto, un vi blanc lleugerament escumós (frizzante). Estos són només alguns dels vins tradicionals que s'elaboren ací.

Pasta 'alla ragú'

La tradicional salsa bolonyesa de carn, coneguda en italià com alla ragú. La seua idea de pasta amb salsa de carn no té cap possibilitat!

'Tortellini in brodo'

Els tortel·lini, un tipus de pasta farcida amb carn o formatge, són la pasta típica de Bolonya i la forma tradicional de menjar-se'ls és in brodo, és a dir, en caldo. Senzills i deliciosos.

Els tortel·lini són la pasta típica de Bolonya.
Els tortel·lini són la pasta típica de Bolonya. / Daniele Russo (Shutterstock)

Lasanya

La lasanya bolonyesa és única. Està feta amb fideus d'espinacs i salsa beixamel cremosa. Tasteu-la. Potser la lasanya vos canvie la vida.

Balsàmic de Mòdena

Per últim, no heu de deixar de tastar l'autèntic balsàmic de Mòdena, un dels aliments més famosos de la regió. L'elaboració del balsàmic requereix molt de temps i cura i la seua producció constitueix una de les millors excursions gastronòmiques de Bolonya. Cal dir que és el més paregut al vinagre que mai heu provat. Deliciós amb tot, especialment amb formatge i gelat, l'autèntic balsàmic és l'or líquid dels amants de la gastronomia.

Moure's per Bolonya

La forma més fàcil de moure's per Bolonya és a peu i és un plaer fer-ho. Els pòrtics medievals coberts (unes belles estructures arquitectòniques dignes de ser vistes) s'alineen als carrers que envolten el centre històric i conviden a fer un passeig casual entre els bolonyesos mentre es va de camí al treball o mentre disfruteu d'un cappuccino o un gelato a la vesprada.

Caminar és una forma fantàstica de veure el millor de Bolonya. Si necessiteu un descans, la ciutat també té un còmode autobús al qual es pot pujar per a desplaçar-vos-hi. Les bicicletes i les vespes també poden ser divertides, encara que recomanem que durant el vostre primer viatge eviteu el trànsit directe.

Bolonya és una ciutat obrera amb un relaxat estil de vida italià: el desdejuni comença prompte i es prolonga fins a ben entrat el matí; el dinar comença a les 13 h; l'aperitiu, entre les 18 h i les 19 h, i el sopar, sobre les 20 h. Ai, la Grassa!

També et pot interessar

stats