Göteborg, una gran idea de viatge per a gaudir dels costums suecs

Göteborg és una ciutat sueca situada enfront de les costes de Dinamarca i té el port més gran de tots els països nòrdics

1190537539
Göteborg va ser fundada l’any 1621 / Shutterstock

Göteborg és una ciutat sueca situada a uns 470 quilòmetres al sud-oest d'Estocolm, davant de les costes de Dinamarca. Des de sempre, ha sigut per a Suècia un dels ports comercials més importants, ja que es tracta del més gran de tots els països nòrdics i compta amb una curiosa característica: les seues aigües no es gelen com les de la resta. No obstant això, i malgrat la seua rellevància, Göteborg no és una ciutat relativament antiga. Va ser fundada l’any 1621.

Informació d'interés

Temperatura: Tot i que no ho puga paréixer, a Göteborg, la proximitat amb el mar suavitza les temperatures. Els hiverns, malgrat les nevades, no són tan crus com en altres punts de Suècia. La mitjana ronda els 0 °C, encara que és una temperatura suportable. Això sí, heu de saber que a les 15 h ja és de nit. Plou més a la tardor que en qualsevol altre moment de l'any i, a l'estiu, les temperatures oscil·len entre els 20 i els 25 °C.

Moneda: Corona sueca, perquè vos feu una idea, 1 euro equival a 8,93 corones sueques.

Població: 580.000 habitants.

Idioma oficial: Suec. 

Franja horària: Mateixa hora que a Espanya.

Permisos: Si eres ciutadà espanyol, no necessitaràs passaport ni visat per a viatjar a Suècia, ni en la majoria de països de la Unió Europea. Encara que has de portar sempre amb tu el Document Nacional d'Identitat (DNI) o el Passaport per a poder identificar-te. Un dels dos.

La millor època per a visitar la ciutat: Són els mesos de primavera i estiu (entre maig i setembre), ja que les temperatures són més càlides i els dies més llargs. A l'hivern enfosqueix molt prompte i fa bastant fred, però és la millor època per a poder gaudir de les aurores boreals i esports de neu.

Trasllat aeroport-ciutat: Transport públic – Autobús 

Existeix un servei d'autobús entre l'aeroport i el centre de Göteborg anomenat Flygbussarna, que té una freqüència aproximada de 15-20 minuts i tarda uns 30 a fer tot el recorregut. Com en el cas dels taxis, varia en funció del trànsit.

El preu del bitllet d'autobús és de 95 corones en un només sentit o de 185 corones per al cas que siga anada i tornada.

Mètode de pagament recomanat: En Suècia a tot arreu es paga amb targeta, aquesta és la solució més fàcil i còmoda.

El consell de Valencians al món: Suècia és un país més car que Espanya, així que prepara’t. 

Llocs a visitar

Un dels principals atractius per als turistes és, possiblement, el passeig en vaixell pel seu arxipèlag. I és que, des de les seues aigües, es pot disfrutar d’una gran tranquil·litat i quietud i, alhora, d’una vista espectacular dels seus illots i dels bonics paisatges plens de castells i colors.

Vaixell tradicional al port de Göteborg, Suècia
Vaixell tradicional al port de Göteborg, Suècia / Shutterstock

El centre de Göteborg es compon d’un gran nombre de museus, restaurants, cinc d’ells amb estrelles Michelin, i un total de 160 cafeteries amb terrassa. Per tant, creiem que no hi ha res millor que viatjar a Göteborg durant l’època estival per a disfrutar d'un passeig en vaixell, visitar el centre històric i descansar prenent un café a les seues terrasses. Voleu conéixer un poc més Göteborg?

Barri de Haga

El barri de Haga és, probablement, el més famós de la ciutat, en especial pel gran ambient que s’hi sol crear sobretot a l'estiu. El millor és caminar pels seus carrerons, formats per cases antigues i una preciosa església. Recomanem que arribeu fins al barri per la vora del riu i que veieu els vaixells. A més, és la zona idònia per a dinar o sopar, ja que trobareu tot tipus de bars i restaurants.

Vaixell Viking

A uns minuts caminant des del barri de Haga trobareu aquest vaixell viking. És un vaixell curiós, ja que es tracta d’un dels pocs velers de quatre mastelers que es poden veure al món. Tot i que va ser construït l’any 1906 per a la marina mercant danesa, Göteborg el va comprar a mitjan segle XX i, hui en dia, es pot contemplar des de la vora del riu.

Parc d’atraccions Liseberg

Es tracta d’un dels parcs temàtics més espectaculars d'Escandinàvia. Compta amb espectacles, bars, restaurants, botigues i un fum d’atraccions, tot i que algunes no entren en el preu de l'entrada. Nadal és una bona època per a visitar-lo i és que, durant aquest període, inclou pistes de gel i moltes altres activitats. Això sí, heu de saber que només obri des del 28 d’abril fins al 14 d’octubre i a les festes de Nadal.

Museu Röhsska

Museu nacional de disseny i arts decoratives de visita imprescindible si no voleu anar-vos-en sense conéixer l'artesania sueca, ja que és l'únic d’aquest estil que hi ha al país. A més de la col·lecció permanent d'art suec, aquest museu també ofereix una secció dedicada a l'art i al disseny xinés i japonés. Compta amb una botiga i una cafeteria. Obri els dimarts fins a les 20 h i de dimecres a diumenge des del migdia fins a les 17 h.

Museu de Belles Arts

Possiblement, el millor museu d’art suec del país. Les exposicions inclouen obres que van des del segle XV fins als nostres dies i, a més de quadros d’artistes locals, podreu contemplar-ne d’altres de pintors com Munch, Rubens o Rembrandt, a banda d’una col·lecció d'escultures, també.

Museu Marítim i Aquari

En una ciutat costanera i marítima com Göteborg, no hi podia faltar un museu d’aquestes característiques. Les exposicions que s’hi exhibeixen estan basades en la història del comerç marítim de la ciutat i, per si no n'hi haguera prou, també podreu visitar el destructor Småland i l’Aquari, el qual acull una gran quantitat d’exemplars de les espècies que habiten al Bàltic.

Catedral de Göteborg

Aquesta catedral va ser construïda l’any 1815. Està situada en la Västra Hamngatan i es va erigir sobre dues antigues esglésies destruïdes pel foc uns quants anys arrere. La més antiga d’aquestes dues va ser construïda l’any 1633, poc després de la fundació de la ciutat. Tot i que la catedral de Göteborg té una sola torre i, per fora, no és una església gaire espectacular, val la pena entrar-hi i perdre's per la bellesa de l’interior.

Göteborg, un dels ports comercials més importants a Suècia
Göteborg, un dels ports comercials més importants a Suècia / Shutterstock

Excursions

Sens dubte, la millor excursió que es pot fer a Göteborg consisteix a passejar en vaixell per l’arxipèlag i el canal de Göta. Des de les seues aigües, obtindreu unes vistes meravelloses de la ciutat: veureu el Fort d’Älvsborg, construcció del segle XVII que defensava Göteborg dels danesos, l'illot Vinga i les illes d’Asperö, Brännö i Styrsö, totes elles plenes de llegendes vikingues.

Compres

Si el que voleu és anar de compres per Göteborg, el millor és passar pels barris de Nordstan, Innerstade i Avenyn. Precisament Nordstan compta amb el centre comercial més gran de Suècia. Per una altra banda, Innerstade alberga les botigues més tradicionals al llarg dels seus carrerons i, pel que fa a Avenyn, té més de 200 comerços.

Gastronomia

Abans ja hem comentat que a Göteborg hi ha cinc restaurants amb estrelles Michelin. De tota manera, també hi ha de més econòmics, així com cafeteries i terrasses, especialment a la zona del port, al centre i a Avenyn. En general, la gastronomia del lloc es caracteritza per ribes, ortigues i llentilles, però, sobretot, pel peix i pel marisc, la qual cosa podreu tastar en qualsevol restaurant de la ciutat.

El centre de Göteborg es compon d’un gran nombre de museus i restaurants
El centre de Göteborg es compon d’un gran nombre de museus i restaurants

Vida nocturna

Si la comparem amb Estocolm, Göteborg no és una ciutat gaire animada. La zona de festa a l'estiu sol concentrar-se al port, ja que, a l'hivern, entre el fred i el fet que a les 15 h ja és de nit, la gent sol moure’s cap al centre, en especial cap a Avenyn, degut als seus nombrosos bars, pubs, discoteques i restaurants.

Transport

Recomanem que adquiriu la targeta Göteborg Pass perquè el transport vos isca gratuït i il·limitat. Per a moure's per la ciutat, el millor és fer servir el tramvia. I és que, amb tretze línies, Göteborg compta amb la xarxa més gran d'Escandinàvia. Cada bitllet costa vint corones, és a dir, poc més de dos euros, i es compren al tramvia mateix. No obstant això, la ciutat compta, també, amb una bona combinació d’autobusos que uneixen el centre amb la perifèria, taxis i bicicletes, les quals abunden pel centre, últimament. El centre històric no és gaire gran i es pot recórrer a peu.

Göteborg és una gran idea de viatge per gaudir dels costums suecs, animeu-vos a gaudir d'aquesta magnífica ciutat que tant té per a oferir-vos!

També et pot interessar

stats