Saps que tenen en comú Antonio Gades, Marisol, Marujita Díaz i la ciutat d’Elda?

Coneix la història de la veïna d’Elda Blanca Ródenas, que ella mateix ha rescatat de la seua memòria per a 'Tresors amb història' 

Una veïna d'Elda ha recordat les seues vivències familiars amb Antonio Gades / À Punt Mèdia

De vegades les famílies amaguen simpàtiques anècdotes i històries que en realitat pertanyen a l’esfera pública. I hi pertanyen quan els personatges protagonistes són persones reconegudes socialment o professionalment. És el cas de la història de Blanca Ródenas, una veïna d’Elda que ha participat en el programa Tresors amb història. Ha rescatat de la seua memòria vivències de quan era una jove de setze anys, i com va ser el seu tracte familiar amb el reconegut ballarí Antonio Gades, cosí prim seu.

Antonio Gades va nàixer a Elda el 14 de novembre del 1936, quan començava la Guerra Civil a Espanya. El ballarí i coreògraf, que va assolir molt d'èxit i reconeixement internacional, va ser el fundador del Ballet Nacional Espanyol. Amb el seu art va recórrer tot el món, on el van considerar un ídol del flamenc. 

Blanca ha explicat a l'equip de Tresors amb història que ella és la neboda d’Aurelia, la mare d’Antonio Gades. Fent ús de l'arbre genealògic ha recordat això: “Sa mare i el meu avi patern eren germans. Amb ells hem tingut de sempre molta relació perquè ells vivien a Elda. Quan Antonio Gades encara era un xiquet, se’n van anar a Madrid a viure-hi, però la relació va seguir”. Quan Blanca tenia setze anys va estar un mes a Madrid a casa de sa tia. “Durant aquells dies anava al teatre a veure’l ballar i allí, en la primera línia, era mirar-lo i se m'eriçaven els cabells”. 

Aurelia, la mare d'Antonio Gades, en una fotografia que conserva Blanca, la seua neboda
Aurelia, la mare d'Antonio Gades, en una fotografia que conserva Blanca, la seua neboda / À Punt Mèdia

La vida d'Antonio Gades va estar envoltada de molt de glamur. Va estar casat primer amb Marujita Díaz i en segones núpcies, amb Pepa Flores (Marisol). “En una ocasió en què vaig dinar amb Marisol, jo li vaig dir que m’agradava molt una imatge d’Antonio i me la va regalar. Per a mi el fet d’estar amb Marisol, la xica de les pel·lícules, em deixava bocabadada. Poder conéixer-la i estar amb ella va ser una experiència al·lucinant”. 

Blanca també ha portat al programa un moble joier que Marujita Díaz li va regalar a la que era la seua sogra, Aurelia, la mare d’Antonio Gades i tia de Blanca. Li té molta estima al moblet de fusta. “Quan jo vivia amb ella a Madrid, sempre estava obrint i tancant els calaixets i ma tia em va dir: 'Vull que siga per a tu…'. Així és que quan vaig tornar a Elda, me’l va regalar i me’l vaig emportar”.

Imatge d'Antonio Gades que Blanca conserva
Imatge d'Antonio Gades que Blanca conserva / À Punt Mèdia

Pots veure el programa complet ací:

També et pot interessar

stats