L’olla exprés calpina d'on van menjar Ava Gardner, Orson Wells i Sara Montiel

Virginia Valcárcel ha explicat a Tresors amb història que els seus avis la utilitzaven al parador d'Ifac als anys cinquanta per a donar a menjar les personalitats que s'hi allotjaven 

Arriba a Tresors amb història el perol d'on va menjar Ava Gardner / À Punt Mèdia

D’aquesta olla de pressió dels anys cinquanta, que pertanyia al parador Ifach, van menjar al seu dia moltes personalitats del món de la cultura i la política. Noms nacionals i internacionals. Per citar alguns exemples, a les taules del parador van seure —alguns fins i tot hi van passar temporades— des d’Azorín, a Orson Wells fins a actrius com Sara Montiel i Ava Gardner. I també polítics com Manuel Azaña i Indalecio Prieto, entre molts altres, els agradava deixar-se veure's per aquest racó del Mediterrani valencià.

Virginia Valcárcel, neta dels propietaris d'aquell hotel-parador —que va tancar les portes l'any 1998—ha portat aquest apreciat objecte familiar al programa Tresors amb història. Valcárcel ha explicat que l’olla exprés pertanyia a la cuina d'aquell hotel-parador “que van fundar els meus iaios el 1935”. Com ha contat la neta, es tractava  d’un restaurant “de nivell” d'aquesta zona que limita amb Altea, Dénia i Benissa.

Imatge d'arxiu del parador d'Ifach
Imatge d'arxiu del parador d'Ifach / À Punt Mèdia
Imatge d'arxiu de la cuina del parador
Imatge d'arxiu de la cuina del parador / À Punt Mèdia

La xef Susi Díaz s’ha ficat en la pell dels avis de Virginia, i ha pogut entendre com aquest revolucionari objecte de l'època facilitaria el treball diari a la cuina de l'hotel-parador. “És que a les olles de pressió es fan molt bé els caldos, perquè realment un caldo, siga de carn o de peix, no necessita una cocció lenta”.

Aquest aparell va arribar a la cuina del parador calpí al voltant dels anys cinquanta. El mateix any que Ava Gardner arribava a Espanya, concretament a la Costa Brava, per a rodar  Pandora y el holandés errante (1951). Es tractava de la pel·lícula de la Metro-Goldwyn-Mayer que protagonitzava amb James Mason, un altre gran del moment.

Conta la llegenda...

Conta la llegenda de la diva, que al seu pas per Madrid va intentar beure's la capital. Potser és una llegenda, el que no ho és, és que a Calp va menjar i beure molt bé de la mà dels avis de Virginia Valcárcel. La seua estada de segur que incrementaria la passió que la Gardner tenia per Espanya, i que la va portar a triar el país com a residència habitual. La que durant quatre dècades va ser una de les estreles de Hollywood, que va estar casada amb Mickey Rooney i Frank Sinatra, va acabar vivint a Madrid.

Els avis de Virginia
Els avis de Virginia / À Punt Mèdia
Sara Montiel va estar al parador de Calp
Sara Montiel va estar al parador de Calp / À Punt Mèdia
Orson Wells va ser un dels il·lustres que es van allotjar al parador
Orson Wells va ser un dels il·lustres que es van allotjar al parador / À Punt Mèdia
Imatges d'arxiu del parador d'Ifach
Imatges d'arxiu del parador d'Ifach / À Punt Mèdia
Calp 1950 Imatges d'arxiu
Calp 1950 Imatges d'arxiu / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats