La increïble història de Pepe Sellés, el primer valencià nascut al Japó

Les seues filles han relatat en Tresors amb història la vida de pel·lícula de Pepe 'el Japonés', brigadista internacional i promotor del judo a Espanya

Pepe 'el Japonés' arriba a 'Tresors amb història' / À Punt Mèdia

Cap al final del segle XIX un conflicte familiar va portar uns valencians a fugir ben lluny. La història que s'ha transmés és que per a allunyar-se d'una madrastra, diversos membres d'una família de Novelda se'n van anar a l'altra punta del món a viure. Així comença la història de José Sellés Ojino, conegut en el seu poble com a Pepe el Japonés. Ell va ser el primer valencià nascut al Japó. Una història que han portat fins a l'equip de Tresors amb història les seues filles, Rosa Sellés i Maria Lluïsa Sellés.

José Sellés a València era més conegut com a Chan i a Novelda com a Pepe el Japonés. Aquell jove de pares i avis valencians va estudiar als col·legis dels jesuïtes i dels dominics al Japó. D'adult ingressà a l'escola d'aviació de Nagoya, actualment la quarta ciutat més gran del país.

Pepe, a l'escola militar de Nagoya (Japó)
Pepe, a l'escola militar de Nagoya (Japó) / Imatge d'arxiu propietat de la família

La família de Pepe va estar domiciliada a la ciutat japonesa de Kobe. Ciutat que per altres circumstàncies ara continua guardant relació amb les terres valencianes. Com han explicat les filles de Pepe el Japonés a la historiadora Irene Ballester, "el meu avi (que vivia al Japó) com que volia que el fill tinguera nacionalitat espanyola, el va enviar a Espanya a fer la mili. Però va esclatar la guerra i ell va quedar en la zona roja".

Rosa i Maria Lluïsa han contat que son pare "estava en les brigades internacionals —formades per voluntaris de més de 50 països que lluitaren en el bàndol republicà—. Durant el conflicte li van donar l'orde de metrallar un tren civil i ell s'hi negar, el van assenyalar com a "espia japonés" i va acabar a la presó".

Les filles també han portat al programa les miniatures dels avions que ell mateix pilotava. Es tracta d'unes figuretes que son pare va construir mentre estava a la presó, segons elles "ajudat d'una fulla d'afaitar".

En acabar la Guerra Civil —com Pepe va contar temps després a les filles— pensava que Espanya no estava massa "centrada", així que va decidir tornar al Japó, "però pegant-li la volta al món. I en arribar a San Francisco, aquell mateix dia es va produir l'atac japonés a Pearl Harbor (7 de desembre del 1941), que va provocar l'entrada dels Estats Units en la Segona Guerra Mundial".

En aquell moment José Sellés ja no tenia manera de creuar volant el Pacífic. "I com que a Novelda tenia tota la família, cap allà se'n va anar. "Es va casar amb una cosina. I va trobar treball a València com a professor d'anglés".

Jose Sellés i part de la seua família
Jose Sellés i part de la seua família / Imatge d'arxiu propietat de la família

En terres valencianes, el japonés-valencià va treballar per fusionar les seues dues cultures. "Ell va ser el primer valencià amb cinturó negre. També va introduir ací el judo". Les germanes també han contat, entre rialles, que "ell tenia a casa, amagat El llibre roig de Mao. I algunes vegades l'ubicàvem (a la prestatgeria) al costat de les obres de José Antonio".

Les dues germanes han portat al programa les ulleres que utilitzava son pare quan volava. També la samarreta de cuir i les miniatures que reprodueixen els avions on volava, que va tallar a la presó.

Jupa que portava Pepe 'el Japonés' quan volaba
Jupa que portava Pepe 'el Japonés' quan volaba / Imatge d'arxiu propietat de la família
Les filles de Pepe 'el Japonés' en un moment de l'entrevista
Les filles de Pepe 'el Japonés' en un moment de l'entrevista / À Punt Mèdia
Fugint de la madastra la família arribà al Japó
Fugint de la madastra la família arribà al Japó / Imatge d'arxiu propietat de la família
Certificat d'obtenció de la nacionalitat espanyola de José Sellés
Certificat d'obtenció de la nacionalitat espanyola de José Sellés / Imatge d'arxiu propietat de la família
Imatge d'arxiu de Pepe 'el Japonés' a les Brigades Internacionals
Imatge d'arxiu de Pepe 'el Japonés' a les Brigades Internacionals / Imatge d'arxiu propietat de la família
Un dels avions que Pepe va construir a la presó
Un dels avions que Pepe va construir a la presó / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats