Els escurçons de Vilafranca, un ingredient fonamental d'un antídot mil·lenari

La periodista Violeta Tena ha portat a Tresors amb història un d'aquests animals conservat en formol

serp

La periodista Violeta Tena va participar en el programa Tresors amb història per a portar un escurçó del seu oncle, un farmacèutic de Vilafranca (Ports). Com ha contat Tena, “a mon tio li agrada molt passejar i córrer per la muntanya, i també els escurçons i les serps. Quan se n’ha trobat alguna morta, l’ha agafada per a ficar-la en formol, com aquesta que he portat”. Una afició que li ve de son pare, el iaio de la periodista, que també era farmacèutic. 

I per què caçar escurçons? Com ha contat Tena, aquests animals, molt presents en les terres del nord de la Comunitat Valenciana, eren un dels ingredients principals de la triaga magna, un antídot mil·lenari que s'ha utilitzat al llarg de la història contra verins i tota classe de malalties. Pareix que els escurçons de Vilafranca i de Castellfort (Ports) tenien tanta fama que els apotecaris i metges de València els demanaven específicament.

Per als curiosos que vulguen aprofundir en aquest tema, Violeta Tena recomana el llibre De viperis. Taleques i escurçons, del metge de Vilafranca Joan Monferrer.

Escurçó en formol, un preparat de l'oncle de Violeta
Escurçó en formol, un preparat de l'oncle de Violeta / À Punt Mèdia

Pots veure el programa complet ací:

També et pot interessar

stats