Coneix l’accidentada manera en què el creador de Pumby (anys 70) va descobrir l'afició pel dibuix

Emili, germà de l’il·lustrador Josep Sanchis ha parlat a Tresors amb història del seu germà, creador d'un dels personatges preferits dels menuts durant quasi 30 anys

Emili Sanchis, el germà de Pep, amb els dibuixos de Pumby que feia el seu germà / À Punt

Emili Sanchis, el germà de l’il·lustrador Josep Sanchis, autor del popular personatge Pumby, ha participat en el programa Tresors amb història. Allí ha desvelat alguns secrets de família que expliquen per què el seu germà es va dedicar al dibuix. Josep Sanchis va assolir la popularitat entre les famílies espanyoles durant les dècades dels anys 50 al 80, per ser l'autor d'aquell simpàtic gat negre de nom Pumby. Aquells còmics han tingut protagonisme al programa. 

L'il·lustrador Josep Sanchis Grau va ser una de les figures rellevants de l’Escola Valenciana d’Historieta. Després dels anys de popularitat, el gat negre Pumby quasi va passar a l’oblit, fins que fa poc Dolmen Editorial va recuperar aquell felí per al públic menut. Josep Sanchis, que va faltar l’any 2011, va crear un dels personatges preferits dels xiquets i xiquetes durant quasi 30 anys (1955-1981).

Pep i una portada de Pumby
Pep i una portada de Pumby / À Punt Mèdia

De tragèdia en tragèdia

Josep Sanchis va nàixer a València l’any 1932. Quan encara tenia dèsset anys, el seu germà ha recordat —amb molt de sentiment—: "Va faltar el nostre pare i Pep es va quedar com cap de família. Ell va començar fent treballs que res tenien a veure amb el dibuix". El que molts desconeixen és on van començar els primers dibuixos de l’il·lustrador valencià i per quina raó.

Emili ha explicat a l’equip de Tresors amb història que, quan Josep era jove, va eixir un dia amb els amics. “Un d'ells, que havia sigut policia, portava una pistola sense el segur. La pistola es va disparar i li tocà a ell. El va ferir. Va passar set mesos a l’hospital. I què va fer? Es distreia dibuixant”, ha recordat Emili. 

Es quedaven restes de llapis. I quan jo era xicotet, ell em donava aquesta faena. Em deia: "Esborra, esborra!". I quan ja no quedava llapis, l'acoloríem i d’ahí ja es publicava

Des de l'hospital, Josep Sanchis va començar a fer dibuixos per a l’Editorial Valenciana, popularment coneguda com La Valenciana. “Uns (dibuixos) els volien, altres no... I així va ser com va començar a dibuixar el gatet”. Emili ha explicat que, a poc a poc, el treball del seu germà va anar evolucionant “i va ser l’any 50 quan va començar l’explosió del dibuix”. 

El personatge Pumby, que en un primer moment compartia pàgines a les revistes de Jaimito, va tindre èxit i l'editorial va decidir donar-li més protagonisme. Aquesta editorial, fundada l’any 1931 per Juan Bautista Puerto, va editar còmics molt coneguts com El guerrero del antifaz, Roberto Alcazar y Pedrín, i les revistes Pumby i Jaimito

Esborrany a llapis del gat Pumby
Esborrany a llapis del gat Pumby / À Punt Mèdia

Emili ha explicat, mentre mostra dibuixos del seu germà, que Pep primer dibuixava a llapis i després passava a tinta. "Es quedaven restes de llapis. I quan jo era xicotet em donava aquesta faena. Em deia: 'Esborra, esborra!'.  I quan ja no quedava llapis, l'acoloríem i d’ahí ja es publicava".  

Com era molt valencià, li agradava reproduir a mà escenes costumistes valencianes. Així, als còmics es podia veure des del Tribunal de les aigües fins a reproduccions d’obres del mestre Sorolla.  

També et pot interessar

stats