Viure a Pinet és possible: habitatges assequibles envoltats de natura

Després de dos anys han tornat els naixements a aquest poble de la Vall d’Albaida que ha visitat el programaTerra viva

La tranquil·litat es respira als carrers de Pinet / À Punt Mèdia

Què representen deu minuts per a una persona que viu en una ciutat, en una finca de moltes altures i habitatges? Deu minuts potser el temps que una persona tarda des que ix de casa, crida l’ascensor, arriba al garatge i trau el cotxe al carrer. Per al veïnat de Pinet (Vall d'Albaida), deu minuts són els que es tarden a portar els xiquets i xiquetes al col·legi, a poc més de cinc quilòmetres, al poble de Llutxent (Vall d'Albaida). La diferència és que aquests deu minuts es recorren envoltats de natura, la del paratge natural municipal del Surar. 

Aquesta població de la Vall d’Albaida es troba dins de la privilegiada ruta dels monestirs, que des del monestir de Sant Jerònim de Cotalba, en Alfauir (Safor), passa pel monestir del Corpus Christi de Llutxent, i arriba al monestir de Santa Maria de la Valldigna a Simat de la Valldigna (Safor), al Monestir d’Aigües Vives a Carcaixent (Ribera Alta) i al de la Murta a Alzira (Ribera Alta). Tot i que junt amb Sempere (Vall d'Albaida) és un dels dos pobles amb risc de despoblament de la comarca, la xicoteta localitat presenta les condiciones per a poder viure, treballar i criar una família.

Irene Granados, l'última xica que ha sigut mare a Pinet
Irene Granados, l'última xica que ha sigut mare a Pinet / À Punt Mèdia

Una de les famílies més joves és la d'Irene Granados. Ella és l'última dona que ha sigut mare a Pinet. La jove treballa a Alcoi, on va i ve cada dia, perquè vol continuar vivint al seu poble. Pinet es troba a 25 quilòmetres de Xàtiva (Costera), a 86 quilòmetres de València i a una hora en cotxe de Calp (Marina Alta). En la població actualment estan censades 161 persones. Al poble tenen consulta mèdica dues vegades a la setmana. Hi ha una farmàcia i un bar.

Si bé el naixement del seu fill Martín ha sigut tot un esdeveniment, Irene diu: "M’agradaria que vingueren més famílies amb xiquets i xiquetes i que tornara a obrir el col·legi". Al poble ara hi ha uns huit menors d’edat. El grup escolar Lluís Vives va tancar per falta d’alumnes.  

Juan Romero teletreballa com a desarrollador web desde Pinet
Juan Romero teletreballa com a desarrollador web desde Pinet / À Punt Mèdia

Altres que també han trobat possibilitats de treballar i viure a Pinet són professionals com el desenvolupador web Juan Romero. Ha explicat que, com que teletreballa, ho pot fer des de qualsevol lloc. Juan és de Calp i volia independitzar-se. Comprar un habitatge a Calp no s’ho podia permetre; a Pinet, sí. I ací és feliç: "L’entorn és meravellós", afirma.

També et pot interessar

stats