Vicent Cabanes, el bocairentí que manté viu l'ofici artesà del teixit de mantes

El teixidor pertany a una família que des de fa 150 anys és fidel a aquest negoci artesanal, a la comarca de la Vall d'Albaida.

Vicent Cabanes, l'últim artesà en teixir mantes, de Bocairent / À Punt Mèdia
21 de març 2022 - 18:33

Bocairent acull des de fa més de 150 anys la fabricació artesana de les seues mantes. Es tracta de peces úniques, elaborades de manera molt minuciosa, que proporcionen un benestar i tacte final que fan d'aquest producte un objecte únic.

La tradició miraculosament es manté viva i la raó és el treball i interés del teixidor Vicent Cabanes, que prové d'una família que manté aquest ofici des de fa 150 anys. Com ha explicat Vicent a l'equip de Terra viva, en temps antics, en veure de lluny la manta "podies saber quina persona era la que anava pel carrer". Durant anys va ser un element distintiu.

Antigament, la manta era un element que a més a més servia per a saber qui la portava
Antigament, la manta era un element que a més a més servia per a saber qui la portava / À Punt Mèdia

Al museu d'Oficis i Costums de Bocairent, Eladio Molina, voluntari del museu, ha explicat a l'equip de Terra Viva tota l'evolució i la història tèxtil de Bocairent i de la seua manta bocairentina. El sector va representar la principal font econòmica del poble. "Des de l'any 1700 hi ha tèxtil a Bocairent."

La fabricació de les mantes data dels anys trenta, "encara que va ser després de la postguerra quan agafa força. Ocupava al 95% de la població", però en disparar-se els costos, el producte va deixar de ser competitiu. "Moltes fàbriques van tancar. Hui dia no queda pràcticament res", ha contat Eladio.

Imatge del museu d'Oficis de Bocairent
Imatge del museu d'Oficis de Bocairent / À Punt Mèdia
La imatge mostra diverses trames o 'xurros' de fil dins de la llançadora
La imatge mostra diverses trames o 'xurros' de fil dins de la llançadora / À Punt Mèdia

La trama o xurro amb els fils, la llançadora i el teler són la base per a la fabricació artesanal de les mantes. "I per als dibuixos de les mantes, les fàbriques necessitàvem dibuixants".

Vicent Cabanes, al seu taller artesanal ha mostrat a l'equip de Terra Viva la minuciosa elaboració que comença des del mateix fil de llana. "Totes les peces d'alta gamma són de pèl fi, el que prové de la llana merina, mentre que de les ovelles xurres s'obté la llana per a les mantes de llit. De la llana ja cardada obtenim el fil... I d'ací ve això de "filar prim", perquè has de ficar molta atenció perquè isca (un fil) de qualitat".

Vicent Cabanes és l'únic professional que, hui dia, elabora les mantes de manera artesanal i ho demostra: "Amb el cabdell de fil fet, s'omplin les canilles, que després seran incorporades a la llançadora". A més colors diferents, més canilles i més llançadores.

Llançadores amb les seues canilles
Llançadores amb les seues canilles / À Punt Mèdia

La manta bocairentina es caracteritza per tindre dues cares. "A dues cares, 5.800 passades de fil, sols teixir-la costa una setmana, mentre que el conjunt de tot comporta un mes de faena".

Es tracta d'un negoci artesanal i centenari que si s'encarara als professionals del sector del disseny, podria adquirir una altra dimensió i recorregut.

També et pot interessar

stats