Penàguila, un poble d'origen medieval envoltat de verd i de muntanyes que vol més veïnat

A Penàguila sembla no faltar-li res, hi ha tendes, un bar, un forn, un Centre Integral de Majors (CIM), i molt a prop un safari ple d'animals de tots els continents, però al poble sols viuen 330 persones

La ruta del despoblament de 'Terra viva' passa per Penàguila / À Punt Mèdia

Aquest poble envoltat de verd, de muntanyes, fins i tot d'un safari privat amb girafes, és d'origen medieval. A Penàguila hi ha algunes tendes, un bar, un forn amb els seus forners, Enric i la seua dona. El poble també compta amb un Centre Integral de Majors (CIM) que, de manera gratuïta, ofereix als majors de seixanta anys serveis de podologia i fisioteràpia. Però, tot i això, els seus veïns volen més veïnat i que les famílies trien el seu poble per a establir-se.

Dues de les seues veïnes, Loreto i Juana, han explicat a l'equip de Terra Viva com va ser el procés del despoblament. I quina és hui dia la seua il·lusió. "Volem que vinga més gent al poble a viure, perquè a l'estiu quan el poble està ple fa goig". Per al seu poble sols tenen paraules boniques. "Penàguila té vistes, carrers bonics...". Però aquesta xicoteta població de l'Alcoià, com qualsevol localitat, necessita veïnat per a evitar el despoblament i la desaparició.

Penàguila, una població envoltada d'un pulmó verd
Penàguila, una població envoltada d'un pulmó verd / À Punt Mèdia

Penàguila té moltes qualitats

Ubicat a tan sols 17 quilòmetres d'Alcoi i a 72 quilòmetres de la ciutat d'Alacant, és un tranquil municipi on sols hi ha censades 330 persones. De bon matí un autobús arreplega els xiquets en edat escolar com Pau, per a portar-los a l'escola que es troba a Benilloba. Luz Boronat, sa mare, regenta una casa de turisme rural, Casa Rural Valor. Ella diu que "a Penàguila es viu molt bé". Aquesta casa rural —ha contat— era dels iaios paterns d'Enric Valor. "Ell venia molt al poble on arreplegava les rondalles que després va escriure de Penàguila".

Enric Brotons és el forner que en arribar al poble se'n va enamorar i s'hi va quedar. Més tard, amb el despoblament, es va obrir a vendre a altres pobles. "Vaig buscar ampliar clientela en tendes i supermercats a Alcoi". Enric ha contat que abans a Penàguila hi havia una carnisseria, tres tendes i ara en queda una, hi havia dos bars i ara en queda un...". Enric, seguidor del programa Terra viva d'À Punt Mèdia, va escriure al programa per tal de rebre l'equip. I fins allà ha portat les càmeres per tal de conéixer les històries dels penaguilencs.

"Enric Valor venia molt al poble on arreplegava les rondalles que després va escriure de Penàguila". Luz Boronat - Propietària de la Casa Rural Valor

A Penàguila, a més a més, hi ha un Centre Integral de Majors que com ha explicat el seu conserge, José Santamaría, es tracta d'un espai gestionat per la Conselleria de Benestar Social. El centre ofereix als veïns gratuïtament serveis de podologia, fisioteràpia, perruqueria, taller de memòria i musicoteràpia.

El municipi també ofereix servei de perruqueria. Mayte Urbano és una perruquera d'Alcoi que des de fa tres anys s'ha especialitzat en perruqueria geriàtrica. I fins a Penàguila acudeix el veïnat de Gorga, com Maria Antònia.

Ací pots veure el reportatge de Terra viva a Penàguila complet.

Imatge de la casa rural de Penàguila
Imatge de la casa rural de Penàguila / À Punt Mèdia
María Amparo viatja de Gorga a Penàguila per a fer ús del servei de perruqueria
María Amparo viatja de Gorga a Penàguila per a fer ús del servei de perruqueria / À Punt Mèdia
Prop de Penàguila una empresa gestiona un safari
Prop de Penàguila una empresa gestiona un safari / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats