TERRA VIVA

Estubeny, punt de connexió del Japó amb la Comunitat Valenciana

Mariana Mateu, la tècnica del Servei d’Animació Sociocultural de l'Ajuntament d'aquest municipi de la Costera, ha explicat a Terra viva el projecte d’intercanvi cultural amb el país nipó

Estubeny i el Japó intercanvien experiències culturals / À Punt
25 de maig 2023 - 17:08

Estubeny, a només 15 kilòmetres de Xàtiva i a 65 de València, és una tranquil·la i menuda població de la Costera, envoltada de muntanyes i camps de tarongers. Encara que no vol perdre aquesta tranquil·litat, els actuals 106 habitants necessiten que vinguen més persones a viure, per a tornar a tindre un forn i una tenda.

Per a donar visibilitat i aconseguir nous atractius per a la població, la seua tècnica sociocultural, Mariana Mateu, ha posat en marxa una original iniciativa. Com ha explicat a Carolina Femenía, de l'equip de Terra Viva, “vaig trobar una subvenció de la Fundació Japó. El projecte comporta la realització d’activitats culturals entre el Japó i Espanya, així com plantar cirerers i construir un miniestanc i un parc japonés”. Es tracta dels cirerers de la varietat Sakura, que fan la característica flor del país nipó. Tot de la mà del consolat del Japó a Espanya.

La bandera del Japó a l'aAjuntament d'Estubeny durant la visita dels membres del consolat
La bandera del Japó a l'aAjuntament d'Estubeny durant la visita dels membres del consolat / À Punt Mèdia

Fa poc la població es va omplir de ciutadans japonesos, amb la visita de la cònsol adjunta del Consolat General del Japó, Shoko Igarashi i de l’encarregada de Relacions Culturals, Anzu Maekawa. Amb aquestes iniciatives el que busca Estubeny, com ha dit Mariana Mateu és “que vinga més gent, i els que estan que s'hi queden”.

Un veïnat enamorat del seu poble 

Cal destacar que el municipi rep durant el cap de setmana molts visitants que busquen experiències i natura. Al poble hi ha la Cabrentà, un parc natural municipal. L’equip de Terra viva ha parlat amb el veïnat. Hugo Camallonga diu que “Estubeny és molt bonic, jo no el canvie. Ni me'n recorde que era un semàfor”. Elvira Estarlich ha enumerat a Carolina Femenia tot el que tenen: “cada setmana ve Ximo a vendre verdura. Ací tenim de tot: farmàcia, metge, bar, casa rural…”.

Els xiquets i les xiquetes van a l’escola d’Anna o Énguera, que són les que estan més prop. A Estubeny algunes famílies encara viuen de l’agricultura, i uns altres han opositat o treballen als pobles del voltant. Nieves Camallonga desitjaria que Estubeny augmentara la població “i que tornara a obrir la tenda i el forn”. 

Yolanda Aznar ha contat que “vaig vindre fa trenta anys i em vaig enamorar tant de la gent com del poble. Ací tinc faena i em guanye la vida”. Una frase que pronuncia Yolanda ho diu tot: “Viure en un poble menut és tindre una família”.

Bandeja commemorativa del projecte en comú
Bandeja commemorativa del projecte en comú / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats