Chimo Bayo (DJ): “Jo de la Ruta 'no recorde res'. Quan algú em busque per a fer un documental, em recordaré de tot”. Per ara m’ho guarde per a mi"

L’actriu Àlex Monterde i el conegut DJ presenten en TàP Zàping la pel·lícula Quan no s'acaba la nit, ambientada en la Ruta del Bakalao i dirigida per Óscar Montón

Chimo Bayo i l'actriu Àlex Monterde / À Punt Mèdia

L’actriu valenciana Àlex Monterde i el reconegut DJ Chimo Bayo, autor de la mítica cançó de la Ruta del Bakalao Así me gusta a mí, han estat en el programa TàP Zàping amb motiu de l’estrena de la pel·lícula Quan no s'acaba la nit!, que protagonitzen els dos. Un treball en què el DJ s'estrena en el món de la interpretació.  

Com ha explicat l’actriu, natural de Cullera (Ribera Baixa), la pel·lícula tracta de l’amistat, on la Ruta del Bakalao és el fil conductor. “En la pel·lícula hi ha amor, amistat, traïció, personatges amb llum i altres més foscos, com és el cas de l’Holandés, un controvertit personatge que interpreta Chimo Bayo.

Chimo Bayo en un fotograma de la pel.lícula
Chimo Bayo en un fotograma de la pel.lícula / À Punt Mèdia

El programa TàP Zàping ha emés un fragment de la pel·lícula, amb escenes que reprodueixen situacions d’aquella època i de la moguda. Un treball dirigit pel director Óscar Montón, amb participació d’À Punt Mèdia. En el film Chimo Bayo representa l’Holandés, un narcotraficant. Com ha explicat el discjòquei i empresari, “jo volia representar algú diferent de Chimo Bayo, perquè Chimo Bayo ja té la seua carrera professional com a DJ”.

En paraules de Chimo Bayo a l’equip de TàP Zàping: ”Va arribar una persona amb una espurna, que es va alimentar i es va convertir en un foc arrasador. Parle d'Óscar Montón, el director, per a qui demane un aplaudiment. I damunt, en el projecte em trobe gent jove amb una il·lusió enorme. I tan professionals. Així és que vaig veure una oportunitat molt bonica per a participar-hi".

De jove vaig anar a Barraca, a Puzzle i a Chocolate, però la festa que jo vaig viure pense que no és la mateixa que van viure ells, que era un ‘moviment cultural’ Álex Monterde - Actriu

Chimo Bayo, generador de titulars en cada paraula que diu, ha explicat que aquest treball “m'ha servit per a descobrir-me, un poc, a mi mateix. A més de ser natural… he recorregut a aquest arxiu mental que tens després de tants anys treballant en la nit… I és quan agafes un trosset d'una persona, i un altre d'una altra… I així és com ha eixit el meu personatge…”.

Àlex Monterde ha sigut interpel·lada per la seua joventut. La jove ha dit de la Ruta del Bakalao: “Em para lluny… però, com que la gent que tenim al voltant sí que l’ha viscuda, jo em vaig recolzar en ma mare, també en la meua cosina, en els germans de les meues amigues”. Monterde ha contat una anècdota: “De fet, un dia li vaig dir a ma mare: 'Em diuen que he de ballar i jo no ho veig clar. Jo què sé aquells anys com es ballava?'. I vam començar a escoltar música i ma mare em deia com ballar”. 

L’actriu ha reconegut que ella, quan va començar a eixir de jove, sí que anava a Barraca, a Puzzle i a Chocolate, “però la festa que jo vaig viure pense que no és la mateixa que van viure ells, que era un moviment cultural”. Referint-se al que va viure Àlex, Chimo Bayo li ha dit: “Això que visqueres era el succedani, les restes…”. Ella li ha contestat: “Hem agafat la morralla”.

“Per al meu paper en la pel.lícula, ma mare m’ha ensenyat a ballar a l’estil dels anys 80” Álex Monterde - Actriu

En diverses ocasions al llarg del programa a Chimo Bayo li han preguntat detalls de la Ruta, sense obtindre resposta del DJ, fins que finalment ha confessat: “Jo de la Ruta 'no recorde res'. Quan algú em busque per a fer un documental, em recordaré de tot. Per ara m’ho guarde per a mi”, i ha deixat bocabadats els altres.

Durant la xarrada ha eixit la pregunta recurrent de si aquella època guarda paral·lelismes amb l’actual. Per a respondre, Chimo Bayo ha dit: “Aquell va ser un moment excepcional. La gent buscava el plaer. Hi havia llacunes en la llei i alguns van pensar a muntar el Disney de la festa de la música, perquè la gent allí anava a passar-s'ho molt bé, com ara van a Terra Mítica o a Port Aventura”.

Chimo Bayo ha criticat als qui encara li diuen que a València, en els huitanta, sempre s’estava de festa. El DJ ha recordat que a la Ruta venia gent de tot Espanya. De fet, l’empresari i DJ ha dit: “La pel·lícula li arribarà al cor no solament a la gent de València”. Bayo ha explicat que el film està fet, una part en espanyol i una altra en valencià. Perquè aquesta és la realitat, ha dit. “Tu vas a Sueca i parles valencià. I si a Sueca t’ajuntes amb un amic que parla castellà, tu parles castellà. Sense problemes. L’idioma importa –ha dit– quan ajuda les persones a entendre’s i passar-ho bé.

Ací pots veure el programa sencer:

També et pot interessar

stats