08.02.2019 | Un món d'abelles - Els ossos i la ploma

Episodi 24 Temporada 1 33 min.
12

'Un món d'abelles': Més del 80% dels productes de l’horta que ens mengem necessiten ser pol·linitzats, un treball que fan les abelles. A pesar dels beneficis, la població d’aquests insectes esta disminuint greument en l’entorn rural principalment a causa dels insecticides i les plagues que les afecten. El programa .Docs ha sigut testimoni d’una intoxicació massiva d’abelles a Montroi i Real, a la Ribera Alta, un cas molt freqüent a les nostres terres.

Un altre problema habitual relacionat amb aquests insectes és l’adulteració de la mel amb uns altres productes més barats, un frau que ens explica la investigadora Marisol Juan Borràs, del laboratori de la mel de la Universitat Politècnica de València. La Generalitat efectua inspeccions periòdiques per a controlar la qualitat del producte que es ven com a mel en tot tipus d’establiments. Els apicultors denuncien la poca claredat de les etiquetes, perquè la normativa no obliga a especificar de quin país prové la mel que comprem.

'Els ossos i la ploma': Des de fa més de dos anys, les despulles de la família del poeta Ausiàs March es troben en una cambra de seguretat de la Facultat de Medicina de València, la cambra dels ossos històrics, a l’espera de retornar-los a la cripta de Sant Jeroni de Cotalba on es van trobar.

A final de 2016, un grup format per arqueòlegs i paleontòlegs forenses va descobrir el túmul funerari de la família March al monestir de Sant Jeroni, a Alfauir, prop de Gandia.

El descobriment aportava algunes novetats als estudiosos de l’obra d’Ausiàs March. Isabel Martorell, la primera esposa del poeta, va morir per complicacions en l’embaràs al cap de pocs mesos de casada. En la cripta es van trobar també les restes de Joana Escorna, la segona esposa, i també els esquelets dels pares i de Peirona, la germana d’Ausiàs. La troballa ha produït una reinterpretació dels versos de mort i de dol del poeta. Del trencaclosques de l’ossari de la cripta de Cotalba s’extrau una nova i controvertida lectura de la poesia del gran Ausiàs March, un escriptor complet i universal.

Continguts