Lucia Almagro, biotecnòloga, explica la causa de la "diarrea de viatger"

Este procés no es manifesta per consumir menjar en mal estat, sinó perquè el nostre cos sovint no té els bacteris necessaris per a digerir nous aliments

Lucia Almagro en una imatge d'arxiu
Lucia Almagro en una imatge d'arxiu

La diarrea del viatger —també coneguda com a síndrome del turista— és una condició gastrointestinal que es manifesta quan estem de viatge o quan tornem. Es produeix principalment per consumir aliments poc cuinats o crus. Com ha explicat Lucía Almagro, biotecnòloga i divulgadora científica, en el seu espai de La via verda, este quadre clínic no es produeix per ingerir menjar en condicions dubtoses. Segons la investigadora, "quan viatgem a altres països tot canvia: el clima, l'entorn, el menjar. Tot ens afecta, però el que també pot canviar és la nostra microbiota".

Es tracta d'eixe conjunt de microorganismes amb què convivim —bacteris, fongs i virus— i que són necessaris per a tindre una bona salut. Tal com afirma Almagro, la microbiota està present a la pell, els ulls i la boca, "però quan viatgem, una microbiota molt important és la intestinal, l'encarregada de fer la digestió i d'aportar-nos nutrients". Així doncs, què ocorre quan viatgem? La nostra microbiota no s'adapta fàcilment al nou menjar ni a les noves conductes d'higiene, i és aleshores quan patim la coneguda "diarrea de viatger" o "síndrome del turista".

És important saber que este procés no passa perquè el menjar estiga en mal estat, sinó perquè, moltes vegades, el cos no té els bacteris necessaris per a digerir nous aliments. Eixa és la raó per la qual els habitants del lloc on viatgem fan millor la digestió, perquè estan acostumats a eixe menjar. I què podem fer per a evitar-ho? Mantindre una bona alimentació i un bon estil de vida per a cuidar la microbiota i evitar desequilibris. Una bona microbiota també ajuda el sistema immunitari a lluitar contra els bacteris que el cos no necessita o que són perjudicials.

També et pot interessar

stats