Fra Ángel Ramón, el cuiner del convent de Sant Esperit que triomfa en YouTube

El manxec responsable de la cuina a l’hostatgeria del Sant Esperit de Gilet ha estat en La cuina de Morera preparant una de les seues famoses receptes

Mira la recepta que fra Ángel Ramón ha preparat en 'La cuina de Morera'

Què diries que mengen els monjos franciscans dins d'un convent? Potser alguna vegada també t’has preguntat com viuen allí dins. Si parlem dels convents franciscans, el seu vot de pobresa els ha portat, de sempre, a fer una cuina amb ingredients de proximitat, això sí, molt saborosa. Ho hem pogut comprovar en La cuina de Morera, amb el seu convidat, fra Ángel Ramón, el responsable de la cuina de l’hostatgeria del Sant Esperit de Gilet.

Amb ajuda de l'equip del programa, fra Ángel ha preparat una senzilla recepta de creïlles amb abadejo. Un plat que aplica el secret dels foguers de la congregació: “Pocs ingredients que, jugant amb ells, donen plats molt bons, ara cal jugar bé”, ha dit fra Ángel. I així, mentre han ofegat les creïlles, tenint en compte la “personalitat al plat" —com ha dit fra Ángel— amb una picada d’un all, safrà i rovell d’ou, i ajuntant tots els ingredients en la cassola, Jordi Morera i ell han anat xarrant de la vida i les experiències al convent. Un apunt: aquesta és una recepta que cal preparar mentre els escoltem.

El cuiner Jordi li ha preguntat al polifacètic frare del convent —que ha sigut llaurador, mestre i des que està a Gilet és cuiner— per la recomanable paciència que cal tindre a l'hora de cuinar. A la qual cosa fra Ángel li ha respost posant-se seriós: “Paciència als convents ens en sobra, és que en tenim molta… és precís, sobretot quan vius en una comunitat… Cal tindre molta paciència”. I amb paciència, els dos, han anat pelant les creïlles per a cuinar amb l'abadejo. 

Quan Morera ha preguntat per quins són els plats “imprescindibles” al convent, el frare cuiner li ha contat que “la paella no pot faltar cada diumenge”, mentre que “el dijous és dia d’arròs i sempre anem amb un arròs al forn. I com jo que soc manxec, algú em demana sempre un pisto manxec “i perquè encara no m'he estrenat amb les migas manxegues… i no m'he estrenat perquè no és fàcil aconseguir el pa blanc necessari per a fer-les”. A aquest pa, ha apuntat Morera al manxec, “ací li diem pa fresat”.

Fra Ángel Ramón en YouTube ja té més de 300.000 seguidors i els seus originals i creatius davantals amb missatges no passen desapercebuts entre el seu públic. “Als frares fins ara se'ns coneixia pels personatges de pel·lícules, ara també per YouTube". El frare ha aprofitat també per a parlar de l'hostatgeria oberta al públic que alberga el monestir. “Amb aquesta finestra al món, la gent coneix el convent, l’hostatgeria, venen a visitar-nos, a conéixer el cuiner, mengen allí… Estem molt contents pel canal, on cada dilluns pugem una recepta nova”.

També ha dit que a la gent de YouTube el que més li agrada són les receptes senzilles, com per exemple uns cigrons amb ceba —recepta dels carmelitans del Desert de les Palmes—, o l’arròs pobre que només porta all, safrà i un rovell d’ou. Ell pensa que plats com aquests evoquen en l'audiència records familiars.

També et pot interessar

stats