Qui va assassinar Leonardo i Cristina, el matrimoni de Catarroja degollat amb un sabre el 2007?

Un fill únic, un escenari del crim macabre i els testimonis contradictoris d'alguns membres de la família van marcant el ritme de resolució del cas, com ha contat L’hora fosca

El domicili de les víctimes a Catarroja
El domicili de les víctimes a Catarroja / 'L'hora fosca'

El programa de L’hora fosca anomenat "Operació Rave" ha començat amb unes reflexions potents: coneixem, realment, les persones que ens rodegen? Ens coneixem a nosaltres mateixos? És que tenim por de descobrir-nos?

Així s'inicia la nova entrega de true crime dedicat a un succés ocorregut a Catarroja (Horta Sud) el 16 de setembre del 2007, uns dies en què el poble celebrava les festes majors. Són dies en què els que matinen es creuen amb els que tornen a casa, després d’una nit llarga. Aquell dia, com ha explicat José Luis Palacios, capità de la Guàrdia Civil de la Unitat de Policia Judicial de València, van rebre una telefonada que informava de la troballa de dos cossos en un domicili.

En entrar a la casa l’equip de la Guàrdia Civil va trobar dos cossos amb ferides, semblava que eren ganivetades, i amb molta violència. Es tractava d'un matrimoni, Leonardo i Cristina, i qui va descobrir els cadàvers va el fill, de dènou anys, Sergio, acompanyat de sa tia.

El jove va contar a l'equip policial que com que tornava a casa després d’una nit de festa i ningú no li obria la porta, va buscar la tia, que vivia a la mateixa finca. I en entrar van trobar Cristina Asíns, de 46 anys i cuinera de professió, i Leonardo Ferrer, de 47 anys, operari a les drassanes del port de València. Sergio era el seu únic fill.

Sergio (dreta), el fill únic de Leonardo i Cristina
Sergio (dreta), el fill únic de Leonardo i Cristina / À Punt Mèdia

"Però una peça no encaixa"

Com ha explicat en el programa el cap de successos i tribunals de Las Provincias, Javier Martínez, "una peça no encaixava en el trencaclosques macabre". El nombre de ganivetades rebudes per les víctimes apuntava més a un crim passional que a una venjança. Per al veïnat, el matrimoni era "corrent i normal" i ningú s’explicava el que havia passat. Alguns veïns també van relatar als investigadors que a les dues i a les quatre de la matinada havien sentit crits i colps. 

"L’escena mostrava molta violència", ha explicat Miguel Ángel Martínez, del grup de criminalística de la Comandància de la Guàrdia Civil de València. L'autòpsia posterior va indicar que Cristina havia sigut atacada al voltant de les quatre de la matinada, probablement en tornar de treballar d’un saló de banquets d'Albal. Tot indicava també que el marit ja estava mort. "L’home mostrava més violència encara que la dona. Ell tenia ferides per davant i per darrere del cos i també al cap", ha detallat Martínez. Segons els investigadors, l'home va patir l’atac mentre dormia i van trobar sang per tota la casa, per la cuina, a l’habitació del fill i fins i tot al seu equip de música.

Aquells eren dies en què s'havien detectat bandes de lladres entrant en els habitatges. "La policia n'havia desmantellat algunes, estaven integrades per persones de l’est amb preparació militar, però a diferència d’aquest cas de Catarroja, aquestes persones generalment no interactuaven amb els habitants", ha explicat a l’equip de L’hora fosca un dels responsables de la investigació.

Un robatori el mateix any

A la policia li semblava molt estrany que la persona que havia entrat al domicili esperara dins hores per a cometre una segona agressió. A més a més, aquell mateix any el matrimoni —que va guanyar un premi de loteria— ja havia patit un robatori a casa, que mai es va aclarir.

Un altre aspecte rellevant de la investigació és que les inspeccions mostraven que la porta del domicili no s'havia violentat. Descartada l'entrada des del terrat per una finestra, res indicava que s'haguera accedit per la força a la vivenda. Arribat aquest punt els investigadors posen el focus cap en el cercle més íntim de les víctimes. 

El desenllaç del cas, en L'hora fosca

També et pot interessar

stats