Els misteriós assassinat d'Avelino Palomino, el fals metge que vivia a Patraix, en 'L'hora fosca'

L’aparició d’un home mort a València posa en marxa una complexa investigació on res és el que pareix

Avelino Palomino, el suposat metge que canviava d’identitat i delinquia / À Punt Mèdia

Un barri, el de Patraix a València. Un cadàver, el d’Avelino Palomino. Una autòpsia que confirma la mort per estrangulament. Una data, 21 de juny del 2012. Un telèfon mòbil desaparegut del lloc dels fets. Qui era aquell cos aparegut en un pis de lloguer al barri de Patraix? Qui era Avelino Palomino?

Els investigadors que es van fer càrrec del seu cas, han exposat a l'equip de L'hora fosca els dubtes inicials que els van sorgir: perquè aquell ciutadà peruà de 68 anys deia als veïns que continuava en actiu com a metge, i perquè el veïnat no el creia. L'equip del Grup d'Homicidis de València, en molt poc temps, va anar descobrint –amb sorpresa– els seus problemes greus amb la justícia al país veí, França, anys abans.

A França anys arrere havia estat empresonat per un delicte d’assassinat del qual va eixir absolt. Poc després el van expulsar d'aquell país per ajudar a entrar immigrants de manera il·legal. Amb totes aquestes noves dades, el Grup d'Homicidis va sol·licitar al jutge poder interceptar el mòbil que estava desaparegut, per si algú el connectava.

Va treballar com a pediatre a Sagunt i també a Catalunya, Múrcia i Andalusia

Els policies en interrogar el veïnat van saber que Avelino es presentava com un metge que treballava en un ambulatori valencià. Poc després van poder comprovar que on sí que havia treballat com a metge era a Sagunt, on havia exercit com a pediatre a l’hospital de la ciutat. 

Esther Maldonado, cap del Grup d'Homicidis de València (CNP), que es va fer càrrec de la investigació el juny del 2012, ha dit a l’equip de L’hora fosca que "entre 2005 i 2009 Avelino també havia treballat en altres centres hospitalaris a Catalunya, Múrcia i Andalusia". Segons les fonts policials, allà on havia estat havia deixat un rastre de sospites. 

Però, era o no era metge aquella persona que acumulava reclamacions dels pacients? Per què el seu comportament alçava les sospites? Avelino igual es presentava com a ciutadà bolivià, que peruà –la seua nacionalitat–, com brasiler o xinés. A França va robar tot un instrumental de quiròfan. Per a què ho volia? Segons la cap del Grup d’Homicidis de València, Esther Maldonado, "Avelino Palomino presentava un perfil contradictori, amb molt bones qualitats com a farsant, però poques per a socialitzar". 

Avelino va obrir un bar al barri de la Llum que utilitzava per a conéixer xics joves
Avelino va obrir un bar al barri de la Llum que utilitzava per a conéixer xics joves / À Punt Mèdia

Una altra dada que reforça la impressió de "perfil contradictori" és el fet que la Policia, en avançar la investigació, va conéixer que un any abans de la seua mort va obrir a València el bar Los Andes, al barri de la Llum. Un establiment que la Policia va tancar al cap de dos mesos d'obrir perquè no reunia les condicions higienicosanitàries.

El telèfon d'Avelino que estava desaparegut s'encén

Segons va saber la Policia del testimoni d'un cambrer que va començar a treballar al bar, "Avelino utilitzava el bar per a conéixer xics joves als quals enganyava amb falses promeses". Aquest cambrer també va relatar que al bar arribava amb el seu maletí per a paréixer metge, on portava dues bates de metge, una blanca i altra verda, i fins i tot un estetoscopi. Per a què ho usava Avelino?

Com ha dit Esther Maldonado a l’equip de L’hora fosca: "a poc a poc, a mesura que avançava la investigació, vam anar descobrint el seu caràcter, canalla i engalipador…". Al cap de pocs mesos d’iniciada la investigació, una nova pista enceta un nou camí: el telèfon d’Avelino Palomino, que havia desaparegut dels llocs dels fets, de nou donava senyals de connexió. Els equips d'investigació detecten que estava sent utilitzat. Però per qui? On estava aqueixa persona i per què tenia el telèfon de la víctima? Unes pistes que van portar l’equip d’investigació fins a Terol i Tarragona.

Totes les respostes als interrogants, en 'L’hora fosca'

També et pot interessar

stats