M. Jose Beneyto: "El depredador de Castelló és un assassí organitzat i estructurat que planifica els delictes"

L’hora fosca reconstrueix el cas Ferrándiz i centra el primer capítol en la investigació que connecta els cinc crims entre si. 

MARIA JOSÉ BENEYTO
08 d'abril 2021 - 09:56

L’hora fosca analitza aquesta setmana les desaparicions i assassinats de cinc dones joves a Castelló a finals dels anys noranta van commocionar la ciutat. La Guàrdia Civil va haver d’enfrontar-se a un repte que va durar anys i que va requerir la col·laboració de la Unitat Central Operativa (UCO) per a resoldre el cas, conegut com el cas Ferrándiz.

El programa d'investigació reconstrueix les desaparicions de cinc xiques a Castelló. I en concret, desenvolupa la història de Sonia Rubio, la primera, que va ser el detonant de tota la investigació. La narració es basa en molts fragments de l’arxiu de Canal 9-RTVV, així com en els testimonis de veus expertes com ara la Dra. en Psicologia i Criminologia de la Universitat Católica de València, M. José Beneyto.

La desaparició de Sonia Rubio va ser el detonant de la investigació de les altres joves desaparegudes.
La desaparició de Sonia Rubio va ser el detonant de la investigació de les altres joves desaparegudes.

Un nou escenari inesperat: un assassí en sèrie

La inquietud policial per a aclarir si el cas de Sonia Rubio és un crim aïllat o té connexions amb la desaparició i mort d’altres joves de Castelló, condueix als investigadors de l’UCO a la possibilitat de que una única persona puga ser responsable de l’assassinat de les cinc dones. José Miguel Hidalgo, capità de la Guàrdia Civil, Unitat Central Operativa (UCO), explica l'operativa que va dur a terme la secció d'Homicidis, Segrest i Extorsió:

Amb aquesta inquietant nova hipòtesi, l’UCO busca la col·laboració d’experts en conductes criminals. A la Universitat de València troben el criminòleg Vicente Garrido i la seua col·laboradora: Maria José Beneyto. Beneyto detalla un tret característic de la personalitat de l'assassí i, a la llum d'allò que revelen les peculiaritats de les escenes del crim, el retrata com una persona metòdica que planificava els delictes meticulosament. En paraules de la criminòloga:

"El depredador de Castelló és un assassí organitzat i estructurat que planifica els delictes".

Es dibuixa així el perfil d’un possible assassí en sèrie. El cercle comença a tancar-se. El pròxim dimarts, a les 22:00 hores continua la segona part d’‘El depredador de Castelló’ en À Punt.

També et pot interessar

stats