L'atac amb àcid a la plaça del Cedre de València el 2014: agressió aleatòria o crim premeditat?

L'hora fosca ha abordat les incògnites que barallava la policia que va investigar el cas per la connotació emocional d’aquesta tipologia d'atacs

'L'hora fosca' relata l'atac amb àcid a un jove cientific / À Punt Mèdia

18 de juliol del 2014. Potser no serà difícil recordar on estava cadascú de nosaltres aquell dia. Sols han passat huit anys. A la plaça del Cedre —un dels punts de l’oci nocturn de la ciutat de València—, tres amics xarren mentre prenen unes copes a una de les terrasses. Tots tres han acabat el doctorat i els espera l'entrada al món laboral. Tots tres ho celebren, però el que no saben és que el destí d’un d'ells està marcat per l’odi. La nit, al barri Ciutat Jardí, és calorosa, com una altra més. I el barri bull de vida en ser un dels predilectes dels universitaris el cap de setmana.

El programa L'Hora Fosca ha bussejat dins d'aquest cas, ple d'enigmes fins al final, que s'inicia de la manera més sorprenent. Com ha explicat a l'equip del programa la cap del grup d'homicidis de València (2008-2019) Esther Maldonado, "els tres amics prenien unes cerveses, tranquil·lament, quan de sobte es va acostar al grup un xic jove, i sense dir res ni fer cap gest, es va dirigir cap a Juan Pablo, un d'ells, i li va tirar al rostre el contingut d’un líquid transparent que portava a la mà". 

El líquid abrasa el rostre de la víctima. També la roba i el cos. El jove ingressa poc després a la Unitat de Cures Intensives, en estat crític. L'endemà matú, la Unitat d’Homicidis de la Policia Nacional de València (CNP) es fa càrrec del cas. I comencen per arreplegar el testimoni de Joaquín i Adrián, els dos amics que acompanyaven Juan Pablo en el moment de l'atac. Com ha dit Francisco J.B.B del CNP a l'equip de L'hora fosca, els tres joves havien treballat durant la setmana, havien quedat per a sopar en una bodega de Manuel Candela i després van acudir a la plaça del Cedre a prendre alguna cosa. 

Els joves van contar que un poc abans de l'atac es van acostar a la taula dos joves a preguntar-los on podien prendre alguna cosa per allí. I van passar sols uns pocs minuts quan s’acosta a ells una tercera persona amb el got. "I d’una manera clara es dirigeix cap a Juan Pablo i li tira l’àcid", ha relatat la policia.

Encàrrec, venjança personal...?

Juan Pablo, en aquell moment, té 34 anys. És doctor en Ciències Físiques i, com ha dit Teresa Domínguez, la cap de Successos i Tribunals del periòdic Levante-EMV, el jove "tenia un futur brutal, com també els altres dos companys, tots membres de l’IFIC (Institut de Física Corpuscular)". 

Entre les incògnites que inicialment baralla la policia és si l’atac és un encàrrec o si l’atacant tenia alguna cosa contra la víctima. També la tipologia de l’atac, amb àcid sulfúric, gens habitual a Espanya i en moltes ocasions vinculat a mòbils emocionals. I a totes aquestes incògnites se sumen altres al llarg de la investigació: l’entrada en joc d’una jove, Ana Maria; d’una afició, rebre classes de boxa; d’una amiga, Verónica, i d’una obsessió malaltissa d’Ana cap a Verónica.   

El desenllaç del cas, a L'hora fosca

També et pot interessar

stats