El crim de Macastre: un cas encara per resoldre que connecta la mort de tres joves valencians

L’hora fosca ha repassat la investigació d'un cas que es remunta al 1989 i que afecta tres menors amics, des de l'aparició de la primera víctima, Rosario, fins a la troballa dels cadàvers de Vale i Pilar

La misteriosa mort de tres joves continua sent un enigma sense resoldre
La misteriosa mort de tres joves continua sent un enigma sense resoldre / À Punt Mèdia

Gener del 1989. Quan Nadal ja ha quedat en l’oblit a Macastre, una xicoteta localitat de la Foia de Bunyol, en mig d’un hivern dur i sec un llaurador entra a la seua caseta a buscar les ferramentes i troba signes que ha estat habitada. Decideix revisar les habitacions, i en una d’elles troba una jove al llit, com adormida. Intenta despertar-la, però no ho aconsegueix.

El llaurador, en semblar-li morta, s’espanta, ix corrents a la carretera, para un vehicle i li demana que el porte a la caserna de la Guàrdia Civil de Iàtova. La troballa l'ha relatada el cap de Successos i Tribunals de Las Provincias, Javier Martínez, a l’equip de L’hora fosca. Una versió que ha corroborat el capità de la Guàrdia Civil de la Unitat de Policia Judicial de València, Manuel Rodríguez, qui ha contat com acudeix fins a la caseta de camp i una vegada dins veuen el cadàver d’una jove d’uns quinze o setze anys, i sense documentació. 

Un dels números de telèfon que portava la víctima de Macastre anotat
Un dels números de telèfon que portava la víctima de Macastre anotat / À Punt Mèdia

Manuel Rodríguez, en recordar com era l'escena amb què es va trobar, ha explicat que la víctima no mostrava cap ferida externa ni hi havia presència de sang, i a més la seua posició era la d’una persona molt relaxada. “Semblava com si la mort li haguera sobrevingut mentre dormia”, ha dit Rodríguez.

Entre els objectes personals de la menor, els agents troben dos paperets amb dos números de telèfon. En un, junt amb uns números, posava “Vale”, i en l’altre estava escrit: “9 hores”. 

Una autòpsia blanca

El metge forense de l’Institut de Medicina Legal de València, José Luis Bonacho, ha recordat que no van trobar al cos cap lesió traumàtica, ni interna ni externa: “el que sí que hi vam trobar era un excés de sang en els pulmons, que suggereix que podria haver-hi un mecanisme d’asfíxia… i ens orientem per un mecanisme tòxic”. Però l’informe de toxicologia demanat pels forenses dona negatiu.

L’autòpsia no va donar cap resposta ni pista als investigadors. És el que s'anomena “autòpsia blanca”. Sols aporta unes dades certes, l’hora de la mort, entre 48 i 72 hores abans de la troballa del cos. A partir d’ací comencen els interrogants entre els investigadors. Es tracta d'una mort accidental o és una mort suïcida? Hi ha presència d’algun altre tòxic desconegut? Hi van participar altres persones...? 

Els números de telèfon que guardava la víctima porten els investigadors fins a Vale, un jove que viu a Benimàmet (València) i fins a Pilar Ruiz, una estudiant d’un mòdul de perruqueria. Els telèfons també els connecten amb un matrimoni del barri de Benicalap i amb una família de Burjassot (Horta Nord). A totes aquestes perquisicions succeirà la troballa de dos cossos més en estranyes circumstàncies: els de Vale i Pilar, amics de Rocío. Han passat trenta-quatre anys des del crim de Macastre, i hui en dia continua l’enigma al seu voltant.

L'anàlisi del cas, en L'hora fosca

 

També et pot interessar

stats