12.10.2022 | El rall

142 min.
tp

Hem iniciat aquest programa especial del 12 d'octubre visitant diversos pobles del territori, i és que el pròxim 21 d'octubre es compleixen 40 anys de la Pantanada de Tous, un esdeveniment que va marcar la vida de moltíssimes persones i que ara es recorda amb una exposició al MUMA, el museu municipal d'Alzira. Juntament amb Salvador Mañó, fotògraf d'Oliva, i Pep Pelechà, de la Pobla de Vallbona, hem anat a la capital de la Ribera Alta i hem viatjat al passat per a reviure aquesta tragèdia.

Una setmana més hem obert la porta del veïnat animal, i com no podia ser d'una altra manera, els nostres protagonistes de hui, malgrat que no participaran en cap desfilada, tenen una història de superació que ens han acostat Manuel i Clara, els artífexs d'una campanya de micromecenatge per a enviar menjar a unes cabres que van perdre el seu entorn natural per l'incendi de Begís d'aquest estiu.

En aquest dimecres festiu algunes localitats valencianes s'han sumat als actes que se celebren per a festejar la Mare de Déu del Pilar. No en són moltes, però en ‘El Rall’ les hem trobades. Ens hem desplaçat a la pedania del Mareny de Sant Llorenç, a Cullera; a Lludient i a Los Montesinos per a conéixer les seues programacions. Festes per partida triple.

A més, ‘festa major i col·laboracions’ han sigut els temes que hui ha entrellaçat la nostra experta en escodrinyar música local, Clara Laguarda, en un especial de la secció ‘A la marxeta’ que ens ha deixat amb moltes ganes de moure el cos!

Després hem rebut un il·lustre municipal. Acaba d'encetar un nou repte professional, presidir la Societat Espanyola d'Epidemiologia. Una tasca que se suma a la seua com a docent de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València, i la direcció de la Secció d'Estudis i Informació Epidemiològica de la Generalitat Valenciana. Ell és Óscar Zurriaga.

Per a tancar el programa, hem obert un cabàs, el de Carles Galletero. Hui ens ha portat bona cosa de propostes per a aquest cap de setmana, però també ha reflexionat sobre l'estat de l'hostaleria valenciana amb Valeriano Vilar i Pablo Albuerne, més conegut com a ‘Gipsy Chef’. Converses delicioses i receptes per a obrir la fam han completat aquest espai.

stats