El fill de Berlanga: “El cine del meu pare té un esperit valencià, absolutament”

José Luis García Berlanga ha parlat amb l’equip de Dejavú del treball com a director del reconegut cineasta valencià

Jose Luis Berlanga, el fill del director de cine / À Punt
01 de juliol 2024 - 13:11

L’antiga presó model de València ha sigut el lloc triat per l'equip de Dejavú per entrevistar José Luis García Berlanga, fill del cineasta Luis García Berlanga. La raó és que l'antiga institució penitenciària va ser l’escenari on el director de cine va rodar la pel·lícula Todos a la cárcel. El programa Dejavú ha entrevistat el seu fill amb motiu del programa dedicat als anys noranta. Perquè va ser un d’aquells anys noranta, concretament l'any 1993, quan García Berlanga va rodar la pel·lícula a la presó valenciana.

Mai el seu fill havia estat a l’antiga presó model. “Recorde que encara hi havia alguns reclusos quan van rodar la pel·lícula”. De fet, el programa Dejavú ha recordat que el mateix cineasta va voler estrenar-la davant dels reclusos. El rodatge va començar el juliol. En aquell any, el director tenia 72 anys. Era la seua pel·lícula que feia dèsset i amb ella va fer una crònica de la societat espanyola dels anys noranta. El seu fill també ha recordat com van ser els últims anys del director, que patia Alzheimer. “Va tindre la sort de morir en el seu llit dormint”. Berlanga va ser soterrat a Pozuelo de Alarcón, on vivia des de feia anys.

Una persona “estimada per tot el món”

Un fill orgullós ha recordat que son pare va ser una persona “volguda per tot el món”. Luis Garcia Berlanga va nàixer a València el 1921, “i cada vegada que jo vinc a València observe com tot el món el respecta i el vol. És molt volgut (diu mentre se sorprén quan se li escapen unes llàgrimes) i pense que s’ho mereixia”. 

El cinema de Berlanga té un esperit valencià, absolutament. Està ple de focs artificials, de bandes de música… també hi ha molts personatges i parlen tots alhora. Jose Luis García Berlanga - Fill del director García Berlanga

El seu fill, que actualment ha canviat el món del cinema per la restauració i els arrossos, i regenta un restaurant, també ha recordat com era Berlanga com a director: “era molt exigent. Pura disciplina. Treball, treball i treball”. Per al seu fill, pel·lícules com Plácido i El verdugo, “son dos obres mestres i no sols per al cine, també per a la cultura”. D’elles ha destacat que han envellit molt bé. Cinquanta o seixanta anys després continuen sent molt entretingudes. No veus una pel·lícula antiga”. El seu fill ha conclòs dient que: “el cinema de Berlanga té un esperit valencià, absolutament. Està ple de focs artificials, de bandes de música, tot això és present. Després, eixa capacitat que hi haja molts personatges i parlen tots alhora”.

Mira el programa complet de Dejavú

També et pot interessar

stats