José Vicente Marcos, el primer policia que va veure mort Broseta, va salvar la vida de miracle en esclatar el cotxe bomba deixat pels terroristes

El programa Dejavú d'À Punt, que rememora esdeveniments de l'any 1992, arreplega el seu testimoni en primícia davant de les càmeres de televisió

José Vicente Marcos, el primer policia que va veure mort Broseta, es va salvar de miracle / À Punt Mèdia

José Vicente Marcos, el policia valencià que va resultar ferit en l’assassinat de Manuel Broseta, a València l’any 1992, ha concedit per primera vegada una entrevista davant de les càmeres de televisió. Ha sigut per al programa Dejavú, la nova proposta d'À Punt, on un equip de professionals repassen els fets que han marcat les vides dels valencians i valencianes els últims cinquanta anys. Tot de la mà de l'arxiu audiovisual d'RTVV i d'altres televisions.

En la primera entrega d'esta sèrie documental, que porta com a títol "L'any de les olimpíades", en la part del documental destinada a l'assassinat del professor i jurista Manuel Broseta, José Vicente Marcos no ha estalviat detalls de com va viure aquell dia.

Durant l'entrevista amb Mireia Llinares, conductora del programa, ha dit: “La primera imatge que em ve al record d’aquell dia és la del professor Broseta a terra amb un tir per l'esquena, al clatell. Això no ho puc esborrar. Vaig ser el primer policia a arribar. El primer que vam fer va ser acostar-nos a ell, vam veure que estava mort. I a continuació començarem a recaptar informació”.

José Vicente Marcos durant molts anys i, per motius de seguretat, no ha estat visible als mitjans de comunicació. Amb les seues declaracions el policia ens acosta al vessant més humà d'aquell fatídic dia per l'acte terrorista comés a l'avinguda de Blasco Ibáñez de València. Les seues declaracions al programa Dejavú no deixen ningú indiferent.

Imatge dels primers minuts de l'assassinat
Imatge dels primers minuts de l'assassinat / À Punt

Les rutines de Manuel Broseta

Com ha recordat davant de les càmeres Antonio Sotillo, amic de Broseta i catedràtic de Dret Mercantil: “Ell començava les classes a les deu del matí. I alguns dies es traslladava de la Facultat de Dret a la de Psicologia a fer altres classes. Ell no se sentia insegur, portava escorta”. 

El magistrat i jurista Joaquim Bosch va ser un altre dels que casualment també estava prop del punt de la tragèdia, aquell dia del 1992, quan ell era un estudiant de Dret. “Jo havia acabat una classe i anava cap a la cafeteria del Col·legi Major Lluís Vives, que està a l’altra vorera de Blasco Ibáñez. Jo havia quedat a prendre café amb els amics i justament quan creuava em vaig trobar amb aquella situació. Per pura casualitat”. 

Un membre dels Tedax treballa segons abans de l'explosió del cotxe dels terroristes
Un membre dels Tedax treballa segons abans de l'explosió del cotxe dels terroristes / À Punt

Els terroristes buscaven cometre una massacre

Després de pegar-li un tir per l’esquena, els terroristes van abandonar Blasco Ibáñez amb un cotxe, que a més anava carregat d’explosius. Com ha continuat relatant el policia: "Un testimoni ens va dir que havien fugit en un cotxe roig menut. I en veure un cotxe roig estacionat, per la seua posició al carrer i amb la part de darrere més baixa, ens va fer sospitar". El cotxe estava al carrer d'Amadeu de Savoia, molt prop de l'estadi de Mestalla.

"Arribaren els Tedax, que van començar a treballar en el vehicle, i quan ens van dir de separar-nos del cotxe, en eixe moment va explotar. Va detonar amb un temporitzador que estava previst que explotara a la una (del migdia). L’hora a la qual va quedar parat el meu rellotge", ha explicat el policia, que ha confirmat a l’equip de Dejavú que l'ETA buscava cometre una massacre. “El vehicle havia sigut estacionat pròxim a una guarderia i en una àrea molt transitada”. José Vicente Marcos ha reconegut que: “Eixe dia jo vaig tindre molta sort, la que no va tindre la víctima i altres persones”. El policia des d’aquell dia té problemes d’oïda, “en rebentar-me-la". El braç es va escórrer de l’uniforme, "el tenia totalment trencat. I actualment tinc un tros de ferralla a l’esquena, al costat de la medul·la, que no poden tocar. Així i tot, vaig eixir prou bé”.

Imatge del vehicle utilitzat pels terroristes d'ETA, estacionat al carrer Amadeu de Savoia, carregat d'explosius
Imatge del vehicle utilitzat pels terroristes d'ETA, estacionat al carrer Amadeu de Savoia, carregat d'explosius / À Punt

Tot el programa ací 

També et pot interessar

stats