“De vesprada, la meua única companyia són les cabres i parle amb elles”

Maria Tornero, una de les protagonistes del programa De mar i bancal, explica com és la seua faena mentre espera que els animals tornen de pasturar

Maria, de vesprada, sols té la companyia de les cabres / À Punt Mèdia

Maria Tornero és una apassionada del seu ramat. Adora els animals i li agrada molt el seu treball. Una faena que, segons les hores del dia, reclama d’ella un tipus d'activitat o altra. Així, de vesprada, mentre les cabres de Maria ixen a pasturar amb son pare, tira el pinso a les farratgeres perquè quan els animals tornen puguen menjar amb gana.

A les càmeres de De mar i bancal, l'eldera (Vinalopó Mitjà) ha mostrat com prepara l’alfals, que és important perquè els animals mengen fibra. I cada vesprada, el primer que fa Maria és netejar les farratgeres, una espècie de contenidor metàl·lic on després depositarà el pinso. “Les cabres han de menjar una part de pinso i una altra d’alfals”, ha dit. Per a descriure com és la seua faena de vesprada ha dit: “Faig de tot un poc, de vesprada és tot un mescladet”. Un mescladet de faena. 

Què ha passat? Una refregada de merda, això és el que ha passat… Ací vens neta, i abans d'entrar ja t'has tacat. Aquesta m'ha refregat el cul per la cama. Maria - Ramadera

En eixes hores ha confessat que l’única companyia de Maria són les cabres que no han eixit a pasturar. “Parle amb elles”, ha dit mentre neteja els menjadors i carrega els cabassos. Cal veure les imatges gravades per l'equip De mar i bancal per a advertir que els animals més menuts no li ho posen gens fàcil i sols tenen ganes de jugar. Maria és perfeccionista en el seu treball. Ha explicat a l’equip d’À Punt que, encara que sembla senzill tirar el pinso, no ho és. Si no es fa bé —diu—, “es queda l'herba a muntonets…”. 

El moment més esperat de la vesprada és quan la jove ramadera obri les portes als animals que tornen de pasturar i aquests s’apilen famolencs davant la porta de ferro del corral. “Ara entraran com si foren les rebaixes, ja ho veuràs, ja”, ha dit Maria entre divertida i satisfeta de saber que ja ho té tot preparat.

També et pot interessar

stats