“Cada ovella amb sa parella”: així és el procés d'emparellament d'aquests animals

Jordi, el ramader de Xert, ha explicat a l'equip de 'De mar i bancal' com prepara els seus animals quan arriba aquest moment

Jordi, el ramader de Xert, en 'De mar i bancal'

Si alguna vegada has escoltat això de “cada ovella amb sa parella”, en el programa De mar i bancal podràs comprovar on té l’origen aquesta dita popular. De la mà de Jordi, el ramader de Xert (Baix Maestrat), l’equip del programa ha presenciat un dels moments del procés d’aparellament de les ovelles. Que en l’animal sols ocorre una vegada a l’any.

I com un dia important que és, en arribar la data comencen els preparatius. Jordi ha deixat les ovelles en un bancal amb un poc d’ombra i, després, ha anat a buscar els mascles i els ha preparat per a quan arriben les ovelles. Els mascles abans de l'aparellament han estat solts en bancals. Allí han passat molt de temps a soles. No poden estar junts, “perquè si no no podríem saber quan s’han prenyat les ovelles”, ha explicat Jordi.

Un mascle en el moment de muntar una ovella
Un mascle en el moment de muntar una ovella / À Punt Mèdia

Els mascles ha sigut veure les ovelles i començar a muntar-les. Quan l’equip de De mar i bancal li ha preguntat per què passa tot tan ràpid, Jordi ha explicat: “ací els primers dies açò va a tota canya… perquè els mascles fa molts mesos que no s'aparellen, i les ovelles, a més a més, estan en zel”. 

Cada mascle pot muntar entre quinze i vint ovelles, ha dit Jordi. “Per tant, amb quatre mascles anem bé, perquè podem abastar unes setanta ovelles”. Cada ovella és emparellada una vegada a l’any i pel que fa a l’acte d’emparellament “és molt ràpid, dura entre cinc o set segons”. Durant el temps d’aparellament, els mascles passaran trenta dies amb les ovelles. I en passar aquest període de temps, tornaran a separar-los.  

Pel que a l’alimentació, femelles i mescles mengen el mateix. Els mascles pesen al voltant de 80 kg, però durant aquests trenta dies de gran activitat, de vegades mengen més i també passa que perden pes. La vida del mascle està entre deu i catorze anys. “Però han d'estar ben cuidats i eixir a pasturar al camp" per a arribar a aquesta edat. 

Pel que fa al comportament de l’emparellament, si l'ovella està en zel tot és més fàcil. “Però de vegades algun mascle vol muntar-ne alguna que no vol i va darrere d’ella; no obstant això, per molt que la busque no la muntarà si l'ovella no vol”.

També et pot interessar

stats