Juan Benages (masover): “La gent ens veu com a personatges estranys”

El pare de Jordi, que pertany a una saga de masovers, defineix eixa manera de viure com un "nucli familiar i autosuficient que al camp es caracteritza pel treball, lluita i esforç"

Jordi i son pare, una saga de masovers / À Punt Mèdia

Moltes persones desconeixen com pot ser viure a un mas aïllat de tot, ja siga al camp o a la muntanya. L’ofici de masover sembla prou desconegut per a la majoria. Com ha explicat Juan Benages, que pertany a una saga de masovers i ha trobat continuïtat amb el seu fill Jordi: “masovers és un nucli familiar, després del nucli dels veïns, però és un nucli que no depén de ningú. Un masover és una persona autònoma i lliure”. 

L’equip De Mar i Bancal, en el seguiment del dia a dia que li fa a Jordi, ha volgut parlar amb el seu pare, Juan Benages, qui ha explicat: “jo he nascut en un mas i allí m’he criat. Després he viscut a Castelló, però les meues arrels estan al mas. Jo m’he criat de xicotet amb els animals, les ovelles…”

El seu fill Jordi també va viure un temps a la ciutat, fins que un bon dia li va dir els seus pares que volia ser pastor. “Va ser un poc dit i fet, però eren les arrels. Ja de xicotet em cridava l’atenció quan veia els animals que tenia la família. Per a mi els pares van ser pilars fonamentals, tant ma mare —s’emociona quan parla d’ella— com mon pare”.

Jordi acaricia una de les seues ovelles
Jordi acaricia una de les seues ovelles / À Punt Mèdia

El pare de Jordi reconeix que, en arribar la tecnologia, algunes faenes han canviat al mas, “però la base és la mateixa d’abans, el treball, la lluita i l’esforç". El pare, lluitador per naturalesa, també ha dit: “Si no lluites, no tens res. Hui en dia veig una societat acomodada, és el que jo veig des d’un mas”.

Juan ha explicat com els mira la gent: “La gent ens veu com personatges estranys. Les persones que ens visiten ens pregunten si no tenim por de viure ací, però no, no tenim por. Ací és veritat que estem a soles, però tenim els gossos, el ramat. A mi el que em fa por és la ciutat, on la gent no et saluda, no et parla… Jo veig gent molt a soles en una ciutat”.

El seu fill Jordi ho té clar: “La gent té treballs monòtons i esclaus d’un sistema fonamentat a ingressar i gastar, i no sé per a què… Jo pense que si tu cuides la terra, la terra et cuida a tu”.

El ramat de Jordi
El ramat de Jordi / À Punt Mèdia

Ací pots veure el programa sencer

També et pot interessar

stats