Coneix el secret de la salmorra de Jordi per a conservar el formatge artesà de pastor

El ramader i masover Jordi Benagés ha explicat a l'equip 'De mar i bancal' com utilitza la sal ecològica sense productes químics

Jordi lleva la gasa a un formatge abans de ficar-lo en salmorra / À Punt Mèdia
06 de novembre 2023 - 09:22

A la formatgeria de Jordi hui hi ha faena, toca fer salmorra. En acabar la producció dels seus formatges, Jordi ha mostrat a les càmeres De mar i bancal com prepara la salmorra, així com tots els utensilis que necessita, des dels poals amb diferents mides fins a la bàscula on pesa la sal. La salmorra és un compost d'aigua fresca i sal. Fins ací tot sembla conegut, però no és així.

Amb el guiatge del ramader de Xert, al Baix Maestrat, hem sabut que la sal pot ser ecològica i no ecològica. “Nosaltres utilitzem sal ecològica, és l’únic conservant que utilitzem al formatge”. La sal ecològica, a diferència de la que arriba a les cases, no porta químics que impedeixen que s'endurisca. Per això la sal de Jordi s'apega entre si i genera boles de sal, i per a ell no és cap problema perquè l’aigua on anirà la dissoldrà. 

Jordi fa salmorra per a deu dies i en passar aquest temps la renova. Amb aquest procés, fa que els formatges duren mesos. “Els formatges estan en salmorra dotze hores i després van a la cambra".

Jordi, amb els formatges ja en salmorra
Jordi, amb els formatges ja en salmorra / À Punt Mèdia

Pots veure el programa sencer ací

També et pot interessar

stats