Coneix com eren, fa dos-cents anys, els bucs on les abelles produïen la mel

Mare i filla, Rosa les dues i apicultores apassionades, mostren les peces que lluïen els apiaris dels besavis i també com es preparen elles abans d'anar a recol·lectar la mel

Un buc construït pel besavi de la família / À Punt Mèdia

La recol·lecció de la mel és un llarg procés. Sol ser més visible la part que té lloc als ruscos, però és menys freqüent conéixer com és la preparació abans d'eixir als apiaris. Amb el guiatge de dues apicultores, Rosa mare i Rosa filla, el programa De mar i bancal ha pogut mostrar com són els moments previs a la recollida de la mel. 

Rosa mare i Rosa filla saben que són de les poques dones apicultores que hi ha. Com diu la mare, “som unes de tantes i ens apassiona”. Els membres d'aquesta família porten l’afició per l’apicultura a les venes. Tot va començar en els avantpassats paterns. Lola, la filla, ha mostrat amb molt d’orgull un buc centenari que atresoren, el mateix que utilitzava el besavi patern. “Mira si té anys la tradició familiar”. Ara aquest sistema no seria ni sostenible ni pràctic, ha explicat Rosa mare. “Però és un plaer conservar-lo i veure les nostres arrels”.

El ritual abans d'eixir als ruscos

Davant de les càmeres han mostrat, amb tot detall, el ritual abans d'eixir al camp. Com preparen la seua granota, el fumall —que és l'instrument per a donar fums als ruscos quan tallen les bresques—, els guants i el precinte, que utilitzen per a tancar les obertures del vestit com el camal i evitar qualsevol entrada d'abelles.

El color del vestit és blanc per què diuen que així reflecteix millor la llum del sol i elles passen menys calor. Mare i filla han contat als espectadors De mar i bancal perquè porten una goma elàstica dins de la gorra. La filla també ha destacat la importància d'anar ben protegides. “És una faena molt perillosa, perquè tens mils i mils d’abelles al voltant". El teixit del vestit és d’un material molt fi que fa que l'agulló s’esvare. 

Ací pots veure el programa sencer:

També et pot interessar

stats