Dalmau: “Els pressupostos seran Botànics”

15 min.
12

El vicepresident segon de la Generalitat i conseller d'Habitatge, Rubén Martínez Dalmau (Unides Podem) ha assegurat aquest divendres que els pressupostos del Consell seran uns pressupostos “botànics”, tot i l'acostament de formacions com Ciutadans, ja que el pacte del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) té una majoria suficient per a dur-los avant. Al respecte ha dit que seran uns pressupostos “expansius” i que tindran les armes per a superar la pandèmia que vivim”.

Martínez Dalmau ha afegit què s’està fent en la negociació dels pressupostos de la Generalitat, així com les polítiques dutes a terme en matèria de vivenda i la possible declaració del toc de queda a la Comunitat Valenciana.

Martínez Dalmau ha fet aquestes valoracions en el programa A la Ventura de la televisió d'À Punt Mèdia en ser preguntat sobre les reunions entre el cap del Consell Ximo Puig i el síndic de Ciutadans Toni Cantó i si aquestes han generat malestar en Unides Podem. Preguntat per si Puig esta deixat de banda Ciutadans i Podem, Dalmau ha respost que no, ja que "és la seua feina com a president de la Generalitat". El vicepresident reivindica que "el govern del botànic ja té una majoria parlamentària per a traure els pressupostos avant", però no descarta que altres partits puguen fer les seues propostes i decidir si donen suport al projecte.

En matèria d'habitatge ha descartat una reducció de pressupostos, ja que estem en un moment en la ciutadania necessita "refugi". El vicepresident segon també ha incidit en el fet que, al contrari del que fan altres partits, la seua conselleria es pren molt seriosament el dret a la vivenda. De fet, ha defés la seua labor a l'hora d'ampliar el parc públic de la Generalitat amb mesures com el decret de tanteig i retracte. Gràcies a aquest, Dalmau afirma que l'administració ha adquirit habitatges que, en altres situacions, hagueren caigut en mans de fons voltor. "A Algemesí vam aconseguir vivendes per mil euros", va afirmar.

Dalmau també s'ha referit a la necessitat de limitar el preu dels lloguers, encara que reconeixent que es tracta d'una competència de l'Estat. També afirma que en aquest moment s'està treballant en aquesta matèria per a la composició de la nova Llei Estatal d'Habitatge". Mentrestant, segons el vicepresident, caldria apostar per altres mesures, com traure al mercat totes les vivendes buides, mesura que, segons ell, "destensaria el preu del lloguer".

Martínez Dalmau no ha descartat aquest divendres que el Consell demane al govern espanyol l'aplicació de l'estat d'alarma en el cas que no obtinga l'aval del Tribunal Superior de Justícia per al toc de queda. Preguntat sobre quan preveu la Generalitat publicar la resolució del toc de queda anunciat per Ximo Puig, a l'espera de la validació del Tribunal Superior de Justícia, Dalmau ha assegurat que seria “com abans”. Davant la insistència de les preguntes ha manifestat que s'han de buscar les mesures normatives perquè la gent tinga totes les garanties, no podem fer les coses amb presses i sense consultar. El toc de queda es farà com abans per a garantir la salut i la vida de les persones”.

A la reiterada qüestió sobre si el Consell es planteja demanar l'estat d'alarma si no obté l'aval del TSJ, el vicepresident segon ha manifestat: “Segurament, hi ha diversos mecanismes i finalment el més adient dels mecanismes serà el que demanarem”.

stats