El preu del suro, la fusta i la llum ofega els artistes fallers

En moltes falles el 80% del monument es munta amb suro, ara a la pujada del preu s'ha de sumar el de la fusta i la llum

Les falles estan ofegades pel preu del suro, la fusta i la llum
11 de novembre 2021 - 17:37

Tallers menuts, mitjans i grans. Tots estan patint la pujada dels preus de les matèries primeres. Amb alguns d'ells ha parlat l'equip d'A la Ventura. En alguns casos, han dit, que comprenen algunes de les pujades, però en altres com és el cas del suro, no massa.

"Per què puja el preu del suro si és un producte nacional i no té res a veure amb l'exportació ni amb les crisis globals?", es pregunta Rafa Cheli, propietari d'un taller al Verger (Marina Alta) i artista faller. També ha dit que hi ha una alarma creada al sector d'un possible desabastiment d'aquestes matèries de cara al 2023, que és el que està provocant l'encariment del preu.

Segons ha explicat Rafa Cheli cada placa de suro, o el que és el mateix de poliestiré, "es pagava al gener a 10 euros la placa, mentre que a finals d'any està pagant-se a 15 euros". Un taller com el de Rafa Cheli pot utilitzar unes 1.000 plaques a l'any, amb la qual cosa l'increment és de 5.000 euros a l'any.

Imatge de plaques de suro en un taller
Imatge de plaques de suro en un taller / 'A la Ventura'

Rafa Cheli ha comentat que un altre problema al qual s'enfronten és que els contractes estan firmats des del 2020, " i com que ara treballem de cara a la Plantà del 2022, quan acabem un monument ens trobem davant unes pujades de preu que no estan pressupostades".

Cheli ha dit que "és molt difícil que ho entenguen. El correcte seria fer una revisió de contracte, però també és complicat perquè pot ser la setmana que ve torne a pujar el preu d'alguna part del projecte".

"Jo pense que d'ací a uns cinc anys la meitat dels artistes hauran desaparegut. Tenim un problema molt seriós." Rafa Cheli - Artista faller i propietari de taller

El sector dels tallers fallers viuen moments d'incertesa. "Lluitarem per complir i defendre el pressupost, però és complicat."

Taller de l'artista Rafa Cheli
Taller de l'artista Rafa Cheli / 'A la Ventura'

No només el suro ha pujat de preu

Als tallers dels artistes fallers hi ha altres matèries primeres que també es veuen afectades per les pujades de preu, com ara la llum i la fusta. "Mira el que passa amb el preu de la llum. Ahí està la fresadora que està en marxa 24 hores al dia. I la fusta de xop, el metre cúbic ha pujat 239 euros... Un taller com el meu pot gastar-ne 9 metres cúbics a l'any, això representa quasi 2.000 euros més només en fusta... Segons els meus càlculs la suma de totes les pujades estarà al voltant dels 16.000 euros i a veure d'on ixen."

Un treballador al taller de l'artista Rafa Cheli
Un treballador al taller de l'artista Rafa Cheli / 'A la Ventura'

Diversificació

Rafa Cheli ha explicat que "amb el sector faller tocat" han trobat en altres sectors com la decoració certa viabilitat econòmica. "Jo pense que d'ací a uns cinc anys la meitat dels artistes hauran desparegut. Tenim un problema molt seriós."

També et pot interessar

stats