El grup musical valencià Seguridad Social celebra 40 anys als escenaris

El maig del 82 va marcar l'inici d'un dels grups referents de la 'movida' dels 80, reconegut internacionalment per cançons ja mítiques com "Chiquilla", "Comerranas" i "Quiero tener tu presencia"

Seguridad Social celebra el seu 40 aniversari A la ventura / À Punt Mèdia

"Aquests 40 anys ens han passat volant". És el que ha confessat José Manuel Casañ, líder del grup, en el programa A la Ventura, en la celebració dels 40 anys del grup. La clau –ha dit– la té una paraula: "passió". Passió "absoluta" per aconseguir ser tot un referent en la movida dels 80 i del rock espanyol. Una passió que els ha portat a continuar actualment en actiu.

José Manuel Casañ ha triat per a l'entrevista amb l'equip d'A la Ventura un enclavament molt especial per a ell, l'Albufera. "De les 300 cançons que he compost, més de la meitat estan fetes ací, a l'Albufera. És un lloc emblemàtic per a mi".

José Manuel Casañ a l'Albufera de València, febrer de 2022
José Manuel Casañ a l'Albufera de València, febrer de 2022 / À Punt Mèdia

Al començament, el grup es va presentar en el Festival de Benidorm de 1985 amb dues cançons: una era "Comerranas". I encara que va arribar a la final, va quedar en segona posició. Així i tot, anys després els arribaren els reconeixements i el 22 de febrer de 2012, al Hard Rock Café de Madrid, va rebre una placa commemorativa pel milió de discos venuts al llarg de tota la trajectòria.

Com comença tot

"Recorde l'anècdota del nom. Ens trobàvem a la cua d'un ambulatori, a Benetússer. Havíem anat a curar-nos unes ferides... Dir-nos Ambulatori no m'agradava molt, així és que va ser aquest... Clar que no sabíem fins on anàvem a arribar, o li hauria posat altre nom, perquè va ser un nom de conya". Tot començava al maig del 82.

José Manuel Casañ durant una actuació als anys 80
José Manuel Casañ durant una actuació als anys 80 / À Punt Mèdia

Del punk als ritmes llatins i del rock&roll a l'èxit

"Que com ho hem aconseguit? Ni idea. Això no ho sap ningú. Cançons com "Chiquilla", "Comerranas", "Quiero tener tu presencia"... han tingut el mateix carinyo que les altres, però...".

El 22 de febrer de 2012, al Hard Rock Café de Madrid el grup va rebre una placa commemorativa pel milió de discos venuts al llarg de tota la seua trajectòria.

Com celebrarà el grup els 40 anys

"Prepararem un llibre-disc d'aniversari i pensem fer una gira per Espanya i per l'Amèrica Llatina, junt amb col·legues llatins. Això sí, per al 2023, quan estiga tot més normalitzat, en farem una [de celebració] a València, que serà impressionant. El mes de març, a les Falles, en què participaran els 'amics' de Seguridad Social. Tirarem tot el foc que tinguem. Volem cantar les cançons d'altres grups, fusionar el nostre treball amb el d'altres grups amics amb els quals hem col·laborat al llarg de la nostra carrera.

Un moment de la entrevista de Seguridad Social al plató d'A la ventura
Un moment de la entrevista de Seguridad Social al plató d'A la ventura / À Punt Mèdia

Al plató del programa, José Manuel Casañ ha revelat els secrets de la cançó "Comerranas", banda sonora de moltes generacions. I ha dit qui va inspirar la cançó "Chiquilla". "Estava dedicada a la meua parella en aquell moment, però la cançó te molta més profunditat. Vam voler fusionar la rumba de Peret amb la banda punk The Clash. Al plató d'A la Ventura ha demostrat com és capaç de transformar la cançó "Chiquilla" en una rumba.

Qui és el Comerranas?

"Va ser una cançó que se'm va ocórrer escrivint a altes hores de la matinada, després d'una nit de Ruta del Bakalao, quan tornava de Chocolate o Barraca. En arribar a casa, vaig escriure amb escriptura automàtica i l'endemà l'únic comprensible del que havia escrit era la paraula Comerranas. I vaig fer una cançó".

La cançò "Comerranas", nascuda després d'una nit de la Ruta del Bakalao, continua triomfant als pubs, a la matinada

També et pot interessar

stats