Santi Cremades: ''Davant una proporció de benefici-risc el missatge és molt clar: Cal vacunar-se''

El matemàtic explica en 'A La Ventura' per què es més positiu continuar amb la vacunació .

El matemàtic de la UMH d'Elx Santi Cremades explica 'A La Ventura' per què continua la vacunació / À Punt NTC

Les vacunes són les protagonistes d'una bona part de les notícies de les últimes setmanes a causa d’alguns pocs casos de trombes en les vacunacions amb Janssen i AstraZeneca arreu del món. Les autoritats sanitàries han expressat que els beneficis són molt superiors als riscos. El programa A La Ventura ho ha corroborat, amb els números a la mà, aquest divendres.

El matemàtic de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, Santi Cremades, ha assenyalat que davant proporció de benefici-risc el missatge és molt clar: "Cal vacunar-se''.

Raonaments del matemàtic Santi Cremades
Raonaments del matemàtic Santi Cremades / À Punt NTC

Rebre o no rebre la vacuna, eixa es la qüestió

Per al seu raonament ha partit d'un grup de població de 100.000 persones i dos escenaris: un escenari on aquesta població rep la vacuna, i un segon escenari on la població no rep la vacuna. El matemàtic ha posat en la balança quins són els beneficis i els riscos de la vacunació. Va parlar de xifres concretes i de percentatges.

Efectes en la població

El matemàtic ha partit de la xifra de 100.000 habitants i ha imaginat un escenari en què ningú no es vacuna. "Si atenem la incidència acumulada, dels últims quatre mesos, en què veurem la incidència en l'àmbit estatal, de 100.000 persones si ningú no es vacuna tindríem 3.800 persones contagiades, ingressades en serien unes 250 -un poc menys del 10%- a l'UCI passarien 25 persones i la taxa de letalitat estaria entre l'1% i el 2% de la població general, és a dir un total de 60 morts''.

Però què passaria si eixos 100.000 habitants sí que es vacunaren? Com varien les xifres? ''Els contagiats baixarien moltíssim, fins a 950. Els ingressats serien 13 persones de les quals només dos persones arribarien a l'UCI i sols hi hauria tres morts dels 100.000 habitants''. En aquest escenari, l'Agència Europea del Medicament diu que la probabilitat de patir trombes amb les vacunes és d'1 per cada 100.000. Per tant, el total seria de 4 morts en un costat de la balança, i en l'altre 60.

Segons Santi Cremades vacunar-se porta més beneficis que riscos
Segons Santi Cremades vacunar-se porta més beneficis que riscos / À Punt NTC

Grups d'edat

Aquest és un càlcul genèric, però interessant. Fer la distinció per edats perquè la Covid-19 no afecta a tots per igual i també les probabilitats de patir trombes amb les vacunes és diferent. Si posem per cas que en algun moment tots els majors de 80 anys s'hagueren contagiat, en un grup de 100.000 sense vacunes, quines serien les xifres?

''Tindríem quasi un 25 % d'ingressats (unes 24.412 persones), a l'UCI arribarien 420 persones, però la taxa de letalitat es dispara a més del 10%, la qual cosa serien 12.230 morts'', explica Santi Cremades qui raona que amb el mateix escenari, però amb persones vacunades les xifres baixen molt: ''Trobem que de 24.412 baixa a 1.221 els ingressats. A l'UCI arriben 21 però els morts serien uns 611, això és 20 vegades menys que si no s'hagueren vacunat''. I segons les dades de l'Agència Europea del Medicament, la probabilitat en la població major de 80 anys de patir un trombe seria del 0,4. ''Es a dir que de 100.000 persones ni una sola persona arribaria a desenvolupar un trombe'', conclou el matemàtic.

Aquestes xifres són molt clares i posen de manifest que davant una proporció de benefici-risc, els beneficis són molt majors que els riscos. És molt clar el missatge, cal vacunar-se.

També et pot interessar

stats