Félix Lobo: “L'alliberament de la patent de les vacunes no és la solució a curt termini”

El catedràtic, entrevistat aquest divendres en el programa A la Ventura, espera que els EUA donen més diners a Covax i a l'OMS

José Félix Lobo durant l'entrevista en A la Ventura
José Félix Lobo, durant l'entrevista en 'A la Ventura' / À Punt NTC

L’alliberament de la patent de les vacunes que ha proposat el president dels Estats Units, Joe Biden, és una mesura que no seria efectiva per si sola a curt termini si no va acompanyada d’un pla sanitari. Així ho ha assegurat Félix Lobo, catedràtic d’Economia i professor a la Universitat Carlos III de Madrid, en una entrevista aquest divendres en el programa A la Ventura

Lobo assegura que “no hi ha una solució fàcil perquè la situació mateixa no ho és”, però explica que “la decisió de Biden no serà suficient si no va acompanyada d'altres accions per assolir l’objectiu de superar la pandèmia”. Accions que, al seu entendre, “són més senzilles, com accelerar la producció de la vacuna, alliberar la comercialització dels components de les dosis i donar més diners per a Covax i la OMS.”

El catedràtic adverteix que l'epidèmia no acabarà fins que no es controle a tot el món i desapareguen tots els focus. Això inclou els països en vies de desenvolupament. “Hem de donar més vacunes, negociar amb les empreses, amb les multinacionals i amb totes aquelles que, potencialment, puguen fabricar dosis per als països empobrits”, afegeix Lobo. 

La manca de cobertura sanitària en altres territoris “pot repercutir sobre nosaltres” i, per tant, vacunar tota la població mundial “no és només un gest d’humanitat, solidaritat i drets humans”, sinó una acció que respon a interessos propis. “Mentre visquem en un món globalitzat, això ens pot afectar”, ha afegit. Així mateix, Lobo ha convidat la ciutadania a fer un esforç conjunt, ja que “tots estem implicats” en la causa. 

Per això, encara que valora la decisió de Biden com un gest positiu, l’expert economista espera que “l’administració americana puga fer coses més pràctiques”. 

També et pot interessar

stats