Un maig molt tempestuós

Acomiadem un maig caracteritzat per una distribució molt irregular de les pluges.

Banyeres de Mariola
Banyeres de Mariola / Jumi Beneyto

El mes de juny comença amb el mateix oratge que hem tingut en maig. Les tronades marquen una rutina meteorològica que sembla ja instal·lada en el nostre territori. Però una vegada més, el que moltes persones han percebut no coincideix amb les dades recollides.

Però anem a pams. Pel que fa a la temperatura, i segons dades oficials d'Aemet, aquest maig el podem qualificar de normal. La temperatura mitjana ha sigut de 16,5°, igual que la mitjana climàtica. Lluny de les calorades a què ens tenia acostumats els últims anys, aquest maig no ha sigut més fresc del que és normal, cosa que deu sobtar a més d'un. I com a mostra, la següent gràfica:

Temperatura mitjana a la Comunitat Valenciana des del 1950 fins al 1918 / Aemet.es

Si parlem de pluja, segons Aemet, la quantitat acumulada en tot el mes de maig ha sigut de 47 l/m², també pràcticament igual a la de la mitjana climàtica del període 1981-2010, que és de 47,3 l/m². Aparentment, tot entra dins de la normalitat, però les xifres amaguen realitats molt diferents. Aquest mes de maig ha estat marcat per una elevada activitat tempestuosa. Tempestes que es van originar a l'interior, i que en molt poques ocasions van arribar a la costa, i en aquest cas, ja molt desgastades. Això explica el fet que a l'interior de València i de Castelló s'hagen superat els 100 l/m², mentre que al sud del golf de València i a la costa d'Alacant les pluges no han arribat als 5 l/m². L'excepció, la trobem al litoral de Castelló, on a causa de les tronades dels últims dies de maig, s'hi han acumulat de 25 a 50 l/m².

Precipitació acumulada maig 2018 / Aemet.es

Precipitació mitjana a la Comunitat Valenciana mes de maig / Aemet.es

Encara un últim detall que s'extrau de l’anàlisi de les precipitacions de maig. Gràcies a les tempestes especialment intenses, aquest mes ha sigut extremadament humit a la Vall de Cofrents-Aiora, amb registres que de forma molt local, han superat els 150 l/m². Quantitat que també s'ha vist superada en alguns observatoris de les comarques dels Ports, Alt i Baix Maestrat i l'Alcalatén.

Caràcter pluviomètric maig 2018 / Aemet.es

I només acabar el mes, vam tindre les pluges torrencials del primer cap de setmana de juny, que van deixar més de 100 l/m² a punts de l'àrea metropolitana de València. Caldrà veure quin comportament tindrà el mes de juny, però de moment sembla que seguirem amb un oratge rebolicat.

També et pot interessar

stats