Els temporals de pluja i vent baixen un 26% el preu de l'energia elèctrica al març

En comparació amb febrer, la producció d'energia eòlica i hidràulica van augmentar un 87% i un 64,7%, respectivament.

L'energia eòlica, juntament amb la hidràulica, van suposar més de la meitat de la producció al mes de març
L'energia eòlica, juntament amb la hidràulica, van suposar més de la meitat de la producció al mes de març / Mario Anzuoni (Reuters)

Els temporals de pluja i vent de les últimes setmanes han incrementat la producció eòlica i hidràulica al mes de març, cosa que va fer descendir el preu de l'energia. Al darrer mes el preu del mercat elèctric diari (POOL) va ser de 40,18 €/MWh, un 26,7% més barat que al mes de febrer i un 6,9% més que al març de 2017, segons un informe del grup Ase. 

Altres factors, com ara que les baixes temperatures incrementaren la demanda elèctrica, provocaren que l'abaratiment no fóra encara major. Les dades de Red Eléctrica Española indiquen que aquest mes la demanda va ser de 22.111 GWh, un 4,7% superior que el mateix mes de l'any anterior.

Les nombroses borrasques que travessaren la Península durant el mes de març incrementaren considerablement la producció eòlica, que va créixer un 87% en comparació amb febrer. Per la mateixa raó, també va augmentar la producció d'energia hidràulica, que va ser un 64,7% més alta que al mes anterior.

Combinació energètica al mes de març, elaborada amb dades de Grup Ase

Les energies renovables van tindre una presència destacada al conjunt de les diferents fonts d'energia generades. Les tecnologies que no emeten diòxid de carboni, amb un 77,7%, van acaparar la producció. Les fonts eòlica i hidràulica suposaren pràcticament la meitat de la generació, el 53,2%.

De fet, el carbó va produir un 62,5% menys que al febrer i la xifra del gas va ser un 38,6% inferior. Del total de la combinació energètica, les fonts fòssils només suposaren un 11%, mentre que el valor mitjà als mesos de gener i febrer va ser del 25%. 

Fa justament un any, la sequera i la falta de vent, i en conseqüència, l'escassa producció eòlica i hidràulica, dispararen el preu de l'energia elèctrica, que va arribar a ser superior als 40 €/MWh. 

Tot i que enguany el preu és més car que la mitjana dels últims 5 anys per al mes de març, 33,3 €/MWh, és inferior a la xifra estimada per al conjunt dels tres primers mesos de l'any. L'increment de les temperatures, la recuperació hídrica als embassaments i l'acoblament de la central de Vandellós II són factors que fan preveure que el preu al mes d'abril se situarà per davall dels 40 €/MWh. 

També et pot interessar