Temporal de fred i neu de febrer

Passat l'episodi de fortes pluges de finals de gener, una segona pertorbació causa nevades destacables del 2 al 6 de febrer.

Alacant

El mes de febrer començà amb un temporal de fred i neu que deixà gruixos considerables als Ports i a les comarques centrals, i un descens molt acusat de les temperatures que portà la neu vora mar al Montgó i al Desert de les Palmes.

El 30 de gener es formava una depressió aïllada en altura (DANA) a les illes Canàries, que retrocedí els dies següents cap a la Península. Al mateix temps arribava una massa d'aire fred d'origen àrtic, que provocà un descens tèrmic considerable amb nevades a la mar Cantàbrica i gruixos de neu destacables.

Mapa 850mb 1-02-2018 18Z, la isoterma de 0º afecta la meitat nord peninsular

El 2 de febrer es formà un tàlveg que acabà abraçant tota la Península i arribà a ajuntar-se amb la DANA situada a les Canàries, configurant una situació d'inestabilitat que permeté que es registraren noves nevades al nord peninsular en cotes baixes mentre continuava el descens generalitzat de les temperatures, que arribà al litoral mediterrani i provocà nevades per damunt dels 800 metres a les serres del Comtat, la Marina, l'Alcoià i la Vall d'Albaida.

Mapa 500mb, 2-02-2018

Altea, Pere Teulaí Benicadell, Juan Salvador Tormo

Millena, M José Ripoll Alcoi, Efe

Els dies 3 i 4 de febrer continuava el temporal de vent, pluja i neu, que afectà de ple la Península amb una persistent entrada d'aire molt fred des de latituds altes. Es registraren importants gruixos de neu als Ports i múltiples incidències en la xarxa viària. A Morella s'acumularen 20 cm i la neu arribava al litoral dèbilment la Desert de les Palmes i enfarinava el Montgó.

Mapa 850mb, 3-02-2018 18Z. La isoterma de 0º arriba al nord d'Àfrica

Les pluges dia 4 foren en general dèbils i les més significatives afectaren els Ports i deixaren entre 15 i 20 l/m². El dia 5 les precipitacions més quantioses es registraren a la Safor, la Vall d'Albaida i l'Alcoià i deixaren al voltant de 10 l/m². El dia 6 va ser el litoral des del nord de Castelló fins a la Marina, que recollia les principals pluges.

Mapa pluja dia 4-02-2018, AVAMET Mapa pluja dia 5-02-2018, AVAMET Mapa pluja dia 6-02-2018, AVAMET

Cocentaina, Xavier Anduix Morella, Joan Amela Fredes, José M Bel El Montgó, Quico Gregal

El dia més fred va ser el 7 de febrer, i les mínimes més baixes arribaren als -8º a Ademús, als -7,3º a Pina de Montalgrao i als -6,2º a Vistabella del Maestrat i a Requena (Casas del Río).

Mapa mínimes dia 7-02-2018, AVAMET

També et pot interessar

stats