Tempestes fortes i generoses

Les tronades ens acompanayaran fins dijous.

La Vall d'Uixó
La Vall d'Uixó / Vicent Talamantes

Amb el mes de maig s'acaba la primavera meteorològica, i sembla que es vol acomiadar amb molta activitat tempestuosa. De fet, ahir diumenge van ser notícia les tronades que afectaren sobretot les comarques centrals, que van deixar 75 l/m² a La Torre (Utiel), 47 l/m² al nucli d'Utiel, 43 a Xalans, 32 dels quals van caure en només una hora, i 38 l/m² a Énguera. Les pluges van arribar al litoral i, com sol passar en aquestes situacions, la irregularitat va ser molt palesa. A tall d'exemple, a la ciutat de València van caure 18,7 l/m² a la Universitat Politècnica, mentre que a Vivers recolliren 8,6 l/m² i al Botànic, només 5 l/m².

Mapa precipitació ahir diumenge / Avamet

Malauradament, algunes d'aquestes tempestes anaren acompanyades de fortes pedregades, com les que van caure a Aiora i a Utiel, que han causat molts danys a l'agricultura. En la següent imatge del satèl·lit Aqua podem veure el núvol que va provocar la forta tempesta a Aiora. Es tractava d'una estructura amb un gran desenvolupament vertical, que arribà fins a la tropopausa, a uns 11 quilòmetres. 

Imatge satèl·lit Aqua / NOAA

Dilluns de matí ens hem despertat amb una bona notícia: per fi hem tingut pluges importants al nord de Castelló, una de les zones més assedegades del territori, tal com es veu en el mapa següent, que arreplega el percentatge de precipitació acumulada a Espanya des de l'1 d'octubre passat fins al 22 de maig. El dèficit de pluja és molt acusat en el litoral septentrional i central, on no arribem ni a la meitat del que sol caure en els últims 8 mesos. 

Percentatge de la preciptació acumulada de l'1/10/2017 al 22/05/2018 / Aemet.es

En gran part de les comarques dels Ports, l'Alt i el Baix Maestrat han caigut aquest dilluns de 20 a 40 l/m². Hi destaquen els 61 l/m² a Xert, 42 l/m² a Morella i 38 l/m² a Canet lo Roig. 

Pluja acumulada fins a les 17.55 hores del dilluns 28 / Avamet

Però això no s'ha acabat, perquè de nou la vesprada de dilluns es presenta igual de moguda que la de diumenge. Prova d'això és que fins a les 18,00 hores ja han registrat 54 l/m² a Planes (el Comtat), en una forta tempesta acompanyada de pedra. Demà, dimarts, els ruixats continuaran afectant tot el territori, però seran poc probables al litoral meridional. Dimecres persistirà la pluja, sobretot a Castelló, i a partir de dijous les tempestes ja serien més aïllades i afectarien, bàsicament, les zones de muntanya de l'extrem nord. 

Aiora, 27 de maig / MeteoAyora

Torrevella, 27 maig / Rubén Torregrosa

També et pot interessar

stats