Precaució: Tempestes!

Davant d'una tempesta amb nombrós aparat elèctric, el més aconsellable és prendre precaucions molt senzilles.

Precaució: Tempestes!

Acabem de deixar arrere un cap de setmana amb tempestes fortes al nord del territori. Les quantitats de precipitació han sigut molt abundants, especialment a l'Alcalatén, on destaquen els 72 l/m² entre dissabte i diumenge a Xodos, 41 l/m² a Atzeneta del Maestrat i 32 l/m² a les Useres. Sens dubte, pluja molt benvinguda.

Llamp caigut a Alcossebre, 22 de juliol. Autor: MigueCorDi

Sorprén també la quantitat de llamps que han caigut a la Comunitat Valenciana, exactament 1.739, la majoria a Castelló. Recordem que els llamps es generen entre el núvol i la terra o entre núvols per diferències de potencial. Les dades que dona Aemet es refereixen sempre als impactes dels llamps en terra.

Pluja acumulada el dissabte 21 de juliol. Pluja acumulada el diumenge 22 de juliol. Font: Avamet.org

Les probabilitats que un llamp caiga damunt d'una persona són molt baixes, però no està de més prendre algunes precaucions. Si estem en casa, és necessari tancar les portes i les finestres per evitar corrents d'aire, ja que atrauen els llamps. I no oblidar-se de desconnectar els aparells elèctrics.

Però, quan estem a l'exterior, la cosa es complica un poc més. En primer lloc, és convenient no córrer i encara menys amb roba banyada, ja que l'aigua és una bona conductora de l'electricitat. També cal apagar els aparells elèctrics i electrònics i evitar estar prop d'una estructura metàl·lica. En aquest sentit no són bons els paraigües acabats en punxa ni les sivelles del cinturó, ja que s'han donat casos en què hi ha impactat un llamp.

Si estem en el bosc, no és recomanable aixoplugar-se davall de cap arbre ni de qualsevol estructura que sobreisca repecte al seu entorn. Si ens trobem en una zona sense vegetació, erma, el millor és ajocar-se formant una mena de cabdell. I sobretot, allunyar-se de rius, llacs o del mar. Per això és perillós prendre el bany quan hi ha tempesta.

Una de les situacions que espanta molt és conduir enmig d'una tempesta. Es passa molta por però, si tanquem totes les finestres, els llamps no entraran dins de l'habitacle i hi estarem completament segurs. El mateix passa en un avió.

Vivim en un territori on les tempestes són freqüents, especialment a l'extrem nord. No hem d'espantar-nos davant d'una tempesta, però més val prendre alguna precaució per evitar mals majors.

També et pot interessar

stats