El pol·len més abundant aquesta setmana és l'alliberat per les alzines

Els pròxims dies s'espera que augmente el pol·len de les gramínies.

Detall d'una alzina
Detall d'una alzina

La informació facilitada per l'Associació Valenciana d'Al·lergologia i Immunologia Clínica (AVAIC) destaca que la setmana passada el pol·len més abundant va ser l'alliberat per les alzines. Aquests arbres tenen la capacitat de produir i d'alliberar grans quantitats de pol·len. Afortunadament, aquest tipus de pol·len no és considerat com a potencialment molt al·lergènic.

Com sempre, AVAIC ens ofereix un informe setmanal dels nivells de concentració de pol·len mitjançant els mesuraments realitzats amb els captadors de pol·len ubicats en diferents punts del territori.

AVAIC fa un seguiment detallat de la concentració dels diferents tipus de pol·len que poden afectar la població. Els al·lergòlegs realitzen diferents tests per a poder saber a quin tipus de pol·len som al·lèrgics, i si som al·lèrgics a més d'un. Cada persona reacciona de manera diferent davant de la mateixa concentració de pol·len i, a més, la reacció pot canviar segons el moment en què es produeix l'exposició.

El tipus pol·línic més important a l'hora de produir símptomes al·lèrgics és el pol·len de les gramínies que, a hores d'ara, registra nivells baixos en tots els punts de mostreig. És molt probable que a partir d'ara experimente un augment dels nivells.

Enguany, l'olivera té un retard significatiu en la floració, i això està provocant un retard també en la pol·linització. Les mostres elevades d'aquest pol·len registrades a Alacant poden haver estat causades per pol·len arrossegat des de la zona d'Andalusia oriental. La previsió indica que les pròximes setmanes n'augmentarà la presència en l'aire. Quan es retarda molt la floració és més probable tindre pujades notables de la temperatura, que en aquest cas perjudicarien la pol·linització, i per tant, també la collita d'olives.

Nivells de concentració de pol·len i tendències previstes

El pol·len d'amarantàcies ha augmentat els últims dies en algunes zones d'Alacant, amb concentracions que han arribat a ser altes. Tot indica que a la meitat sud del territori continuaran amb valors moderats, mentre que a la resta de zones es mantindran els nivells baixos.

Pel que fa a les urticàcies, són plantes que pol·linitzen durant gran part de l'any, però en aquestes dates la seua activitat és especialment intensa. Per tant, en aquesta època és normal detectar nivells més alts. Aquestes plantes són molt sensibles a les temperatures altes i a la falta d'humitat. Per tant, de cara a l'estiu, s'espera la disminució dels nivells. Cal assenyalar que a Pego els últims dies s'han registrat quantitats molt altes de pol·len d'urticàcies. Molta atenció aquelles persones de la zona que hi són al·lèrgiques.

Nivells de concentració de pol·len i tendències previstes

No tots els tipus de pol·len tenen la mateixa capacitat de desencadenar símptomes al·lèrgics. És important que cada persona conega els seus llindars d'activació davant de diferents concentracions, i que n'estiga informat en cada moment. Podeu trobar informació detallada en el web d'AVAIC.

També et pot interessar

stats