Les pluges deixen més de 300 litres acumulats i classes suspeses a les comarques del sud de València

Avís roig a la Safor i a la Ribera Alta i Ribera Baixa

VÍDEO | Les pluges deixen més de 300 litres acumulats i classes suspeses a les comarques del sud de València

Es manté l'avís roig per pluges torrencials a les comarques de la Safor i de la Ribera. Aquest dijous han caigut 350 litres per metre quadrat a Ador, i vora 300 en altres pobles de la Safor, cosa que ha ocasionat nombroses incidències. El Centre d'Emergències ha rebut 218 telefonades fins a les 9 del matí, i els bombers del Consorci de València, 12 més per intervencions a Gandia, Palma de Gandia, Barx i Beniarjó.  Les classes s'han suspés a Gandia i a altres municipis com Ròtova i Ador.

Els avisos actius dijous a la resta del territori són groc o taronja, segons les comarques. Estem davant d'una situació de pluges fortes, que en algunes localitats seran persistents i acumularan quantitats molt importants.

Segons Aemet, les quantitats que poden acumular-se fins dissabte podran superar els 250 l/m² i, localment, els 300. Per tant, molta atenció i precaució als barrancs i zones inundables al llarg de dijous.

Rescat de cotxes atrapats i camins rurals inundats 

Els bombers del Consorci de València han rescatat quatre cotxes atrapats a la CV-60, l'autovia del Morquí que uneix la Safor amb l'Olleria, a la Vall d'Albaida. També han hagut d'ajudar a traure aigua d'una casa inundada a la Drova, a Barx, on han evacuat una dona que necessitava travessar un barranc ple d'aigua.

També ha sigut necessari tallar molts camins rurals. Les intenses pluges han obligat també a tallar molts camins rurals que s'han inundat i en alguns casos l'aigua ha arribat al mig metre d'altura. 

Els barrancs de Beniopa i el riu de Vernissa que estaven secs han recuperat el cabal en molt poc de temps. Les tempestes han estat acompanyades d'un front acompanyament elèctric.

Les pluges més fortes es concentren a hores d'ara a la zona del Mondúver, prop de la Drova, Barx i Simat. Ací les tempestes descarreguen de manera torrencial i persistent. Precisament esta és la zona que aquest estiu va patir l'incendi forestal que va cremar més de 3.000 hectàrees durant set dies.  

Segons Aemet, les quantitats que poden acumular-se fins dissabte podran superar els 250 l/m² i, localment, els 300. Per tant, molta atenció i precaució als barrancs i les zones inundables al llarg de hui dijous.

D'altra banda, efectius del Consorci Provincial de Bombers han rescatat a les 5:55 h un home entre els termes municipals de Pilar de la Foradada (Baix Segura) i San Pedro del Pinatar (Múrcia). L'afectat es dirigia al treball amb cotxe quan s'ha vist arrossegat per una avinguda d'aigua i fang. El parc de Torrevella ha enviat tres vehicles, i els bombers han pogut rescatar l'home.

A més, a les 20 h del dimecres, el Consorci va rebre un avís en el parc de Torrevella sobre un catamarà que estava sent arrossegat pel vent cap a una zona rocosa. L'únic tripulant va alertar de la situació el 112, i els bombers van aconseguir amarrar l'embarcació i rescatar-ne l'home.

Escoles tancades

El temporal de pluges ha provocat aquest dijous la suspensió de les classes en dotze municipis de la Comunitat Valenciana, amb prop de 18.500 alumnes afectats.

No hi ha classe a les localitats valencianes d'Ador, Almoines, Barx, Beniarjó, Benirredrà, Gandia, la Font d'en Carròs, Palma de Gandia, el Real de Gandia, Ròtova, Tavernes de la Valldigna o Vilanova de Castelló, segons ha informat la Conselleria d'Educació. A aquests municipis, que han confirmat la suspensió durant el matí, se sumen els valencians d'Alfauir, Oliva, Rafelcofer i Senyera, segons el balanç d'Educació fins a les 17 hores.

A més, han cancel·lat la jornada lectiva els centres alacantins CEE El Somni i el CEIP La Paz de Torrellano. Respecte d'aquest últim, l'Ajuntament d'Elx ha precisat que s'ha suspés l'activitat lectiva hui i demà amb la finalitat de previndre possibles accidents davant de les deficiències detectades en la instal·lació elèctrica.

Carreteres tallades

El temporal de pluges ha provocat tallades de carretera qualificades de “nivell negre” en nou vies de la Comunitat Valenciana. En concret, s'ha tancat al trànsit el camí rural entre Oliva i la Font d'en Carròs; el camí de Marxuquera a Palma Gandia; el camí Vell de Dénia; el camí d'Oliva a Piles; el de Guardamar a Daimús; el camí de Marjaletes a Oliva; la CV-50 a Carcaixent; la CV-686 a Real de Gandia i Palma Gandia, i la CV-673 a Bellreguard. A més, segons ha informat la Diputació de València en el seu compte de Twitter, a causa de l'aigua han tallat les següents carreteres: la CV-505 entre Alzira i Sueca, concretament entre els PK 1 i 3; la CV-574 entre Carcaixent i Forn de la Punta; la CV-506 -de CV-505 a CV-510 per Casa de Granados; i el punt PK 9 de la CV-415 entre Picassent i Alboraig.

El 112 atén més d'un centenar d'incidents 

El telèfon d'Emergències 112 Comunitat Valenciana va rebre aquests dimecres a la nit 157 telefonades que s'han traduït en 109 incidents. A les comarques de la província d'Alacant s'han rebut 47 telefonades i s'han atés 31 incidents. A les de la província de Castelló cinc telefonades i cinc incidents, mentre que a les de la de València més de 100 telefonades 73 incidents.

També et pot interessar

stats