Nits de tardor

Un cel ras i el vent en calma afavoreixen el descens del termòmetre durant la nit

Nits de tardor
Nits de tardor

L’últim cap de setmana de setembre ens ha deixat temperatures elevades de dia, però fredes de nit. Moltes de les mínimes han estat per davall dels 10 °C a l’interior. Les hores nocturnes ens recorden que, a poc a poc, però de forma inexorable, anem camí de l’hivern.

Però, quins són alguns dels factors que propicien aquest descens tèrmic tan acusat? Per descomptat, tenim factors geogràfics, com ara la proximitat al mar, l’altitud o el poblament. En aquest sentit, cal remarcar que durant les nits, amb el vent en calma, la temperatura es manté molt més alta a zones urbanes que a la perifèria, un fenomen conegut com illa de calor.

Però també hi ha uns altres factors associats a les condicions atmosfèriques.

En primer lloc, les nits són cada vegada més llargues, cosa que afavoreix el refredament nocturn. Però si, a més a més, tenim una nit amb un cel ras, s'escapa tota la calor que emet la Terra durant la nit. Els núvols actuen com una manta natural que reté la radiació terrestre.

El vent és una altra de les variables que té molt a veure amb la temperatura que marca el termòmetre. Una nit sense vent afavoreix que l'aire fred, que pesa més que el càlid, es vaja depositant a les zones fondes i baixe la temperatura. I això ens portaria a parlar de les inversions tèrmiques, molt típiques a l'hivern en situacions de calma anticiclònica, quan fa més fred a les valls que a zones altes de muntanya. No hem de confondre, però, la temperatura que marca el termòmetre amb la sensació tèrmica que, amb vent, és molt més baixa i el cos humà es refreda més ràpidament.

Per últim, també s'ha de tindre en compte la humitat ambiental. Amb un aire més sec, la temperatura baixa més ràpidament. Quan tenim una humitat ambiental elevada i baixa la temperatura es produeix la condensació, cosa que implica l'alliberament de calor i la temperatura no baixa tant. Ho entendran millor si ho comparem amb la suor de l'estiu, ja que ens sentim millor quan la suor s'evapora i perdem calor. En l'evaporació es produeix, per tant, el fenomen invers a la condensació.

Així que ja ho saben, que el sol i la calor d'aquests dies no els enganyen perquè, a la nit, ja cal tindre una jaqueta a mà.

També et pot interessar

stats