'Wind chill': índex de sensació tèrmica per als dies freds

En dies freds amb vent, notem que fa més fred del que indica el termòmetre. Existeix un índex que quantifica aquesta sensació. Què és aquest factor i com es calcula?

sensacio termica 1
'Wind chill': índex de sensació tèrmica per als dies freds

En períodes de temperatures baixes, la sensació de fred que percebem pot augmentar si, a més, tenim vents forts. Mesurar aquesta sensació és complicat. Per això hi ha diferents índexs que quantifiquen aquesta percepció, tenint present que és un factor subjectiu i, per tant, depén de cadascú.

Com afecta el vent a la sensació de fred?

El cos humà, pel fet d'estar a una temperatura (al voltant de 36 ºC), emet radiació. D’aquesta manera, el cos ens aïlla, calfant l'aire més pròxim a la pell i creant una capa d'uns pocs mil·límetres d'espessor d'aire més calent al nostre voltant. Per això en situacions sense vent, quan estem abrigats i actius, percebrem menys fred.

En canvi, si tenim un ambient ventós, el vent desplaça la capa de temperatura més càlida i la substitueix per aire més fred. Aquest fet fa que la percepció del fred canvie i la sensació real siga d'una temperatura menor. A mesura que la velocitat del vent és més alta, amb més rapidesa desapareix la capa càlida que ens envolta i més ràpid es refreda la pell.

Situació amb vent
Situació amb vent

Què és l’índex 'wind chill'

Per tal de quantificar com afecta el vent a la percepció del fred, es va definir l'índex de sensació tèrmica o wind chill. Aquest valor es calcula a partir d'una expressió matemàtica que combina la temperatura que mesura el termòmetre i la velocitat del vent a deu metres de terra. Segons l'Aemet, l'índex sensació tèrmica no és estríctament una temperatura, sinó una quantitat sense unitats que ajuda a estimar l'efecte addicional del refredament que aporta el vent sobre la pell en contacte amb l'aire ambient. Tot i que en molts casos observem que s'expressa aquesta quantitat en graus Celsius o Farenheit, no és del tot correcte. Per exemple, amb una temperatura ambient de 0 °C i amb vent de 50km/h, la sensació tèrmica és de -8,1.

L'índex wind chill s'utilitza especialment a l'Amèrica del Nord. Degut a la freqüència d'episodis extrems, la informació que proporciona és d'utilitat a l'hora d'emetre avisos meteorològics a la població. S'han establit uns valors llindars que, en superar-se, existeix risc de congelació i d’afectació de la salut.

Què ocorre amb vent i temperatures molt altes?

També es pot donar el cas contrari. Al desert, en què l'aire sol ser més càlid, el vent retira la capa d’aire a 36 °C que envolta el cos humà i la substitueix per una de temperatura superior. Per això, en aquesta situació en què la pell es recalfa, es recomana cobrir-se de roba. De tota manera, com s'ha explicat adés, el fred i el vent fort són una mala combinació que pot portar a situacions de perill, perquè el cos es refreda ràpidament amb un risc evident de congelació.

També et pot interessar

stats