Què podem veure al cel aquest abril?

Ball de planetes abans d'eixir el sol. Un dels protagonistes, el planeta Venus, que llueix amb força cap a l'oest.

Cel nocturn amb la constel·lació d'Orió vist des de Montserrat
Cel nocturn amb la constel·lació d'Orió vist des de Montserrat / Carlos Adell

Cel d'abril del 2018

Cel d'abril del 2018

L'inici del mes d'abril no ens portarà pluges a curt termini. A partir del dia 3 tornarà el vent de ponent, amb probables ruixats al voltant del dia 7. Amb tot, poc més podem avançar de la meteorologia del mes. 

Sí que podem avançar, en canvi, el que podrem observar astronòmicament. Els últims dies de març, moltes persones han preguntat quin cos celest és el que llueix amb força cap a l'oest després de la posta de sol. La resposta és el planeta Venus.

Els planetes no titil·len

Els planetes no titil·len

 Els astres que veiem de nit a simple vista són la majoria estreles que, com el sol, emeten llum visible, entre altres longituds d'ona. Algunes són més grans que el sol, altres més menudes, i totes estan "prop" de nosaltres a la Via Làctia.

Ara bé, alguns dels punts lluminosos que veiem al cel no són estreles, sinó planetes, i la llum que ens n'arriba és emesa pel sol i després reflectida als núvols o a la superfície dels planetes mateixos. En aquest cas, els efectes de dispersió de la llum a l'atmosfera terrestre no provoca la titil·lació que sí que observem en la resta d'estreles. Quan no estan prop de l'horitzó, veiem els planetes com una llum fixa que no titil·la, la qual cosa ens permet identificar-los més fàcilment.

El mes d'abril ens dóna l'oportunitat d'observar quasi tots els planetes a diferents hores del dia.

17 d'abril, 21.00 h. Cel visible cap a l'oest. La lluna creixent estarà al costat del planeta Venus.

De matí, abans de l'eixida del sol, tenim un ball de planetes. Cap al sud, al voltant de les 7.00 h, hi distingim Júpiter com un cos celest blanc que llueix amb força.

15 d'abril, 7.00 h. Cel visible cap al sud.

7 d'abril, 7.00 h. Cel visible cap al sud

Fases lunars

Fases lunars

La lluna farà el ple el dia 30 d'abril i serà nova el 16 d'abril. Ací podeu vore les fases lunars al llarg del mes.

Fases de la lluna a l'abril / www.calendario-365.es

La primera part del mes, després de la posta de sol, les constel·lacions que dominen el cel són Orió, Gèminis, Taure i Lleó, entre d'altres. A més, podrem veure a simple vista l'Estació Espacial Internacional.

També et pot interessar

stats